Tak máme dva premiéry

Jsem zde v Česku poněkud nováčkem, a tak se nepřestávám divit. Teď tu máme dva premiéry. Pokud jsem pochopil poněkud zmatené zpravodajství ČT, tak dokonce již složil slib. Jako neznalec se ptám: K čemu je nám premiér, který nemá vládu?

Je to zase nějaká zvláštnost našeho zákonodárství? Zažil jsem mnoho vládních voleb v mnoha zemích, ale nikdy jsem něco podobného nezažil. Vždy se hovořilo o budoucím premiérovi, který byl pověřen sestavením vlády. Stal jsem jím skutečně teprve v okamžiku, kdy předstoupil před prezidenta s celým kabinetem a všichni složili slib.

Celé mi to připadá opravdu trochu komické, Vždyť se současně dohadujeme a skoro modlíme, zda pan Zeman bude s budoucí vládou souhlasit. Co když ne? Co když dojde skutečně k nejhoršímu a nastanou nějaké právní spory, které budou muset řešit nejvyšší soudy.

Prezident odmítá udělovat tituly profesorům, dávat milost a co já vím co ještě odmítá, protože se mu to nelíbí, či je mu to moc namáhavé. A zde si klidně bez zaváhání jmenuje premiéra, který nemá vládu a nesmí teoreticky vykonávat funkci. Teoreticky?

Rád bych opravdu věděl, jak je to z právního hlediska. Jak jsem již napsal, mám dojem, že je právoplatným premiérem. Co když dojde k nějaké extrémní situaci mezinárodního charakteru. Co když mínění úřadujícího premiéra bude v rozporu s názorem „nového“ premiéra. Kdo rozhodne? Bude to zase nějaká speciálně česká „privátní“ dohoda?

Kdo ponese odpovědnost? Ví to vůbec někdo? Nebo zase budeme horečně listovat v našich zákonech a studovat, co se to tam píše? Dojdeme zase třeba k poznání, že někdo na něco při superrychlém psaní zákona „zapomněl“, protože na uvažování nebyl čas.

Již jsem celkem pobaveně sledoval situaci, kdy jsme měli dva policejní prezidenty. Takže asi není podivné mít dva premiéry. Přiznávám otevřeně, že jsem možná naivní neznalec práva. Jsem ale také občan, který by měl rád jasno. Co tedy bude, když nebude? Zkoušel jsem najít odpověď v mediálním internetovém světě. Bezvýsledně.

Snad mne tu někdo poučí. Dnes nemám opravdu nic proti tomu, dnes jsem hloupý neznalec.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.