Bojuje NSA ještě proti terorismu?

Asi ano. Pravděpodobně formálně musí, jinak by se jí nedostalo podpory od amerického presidenta a naivních občanů Spojených států amerických. Pochopitelně verbální podpora je vedlejší, jde hlavně o miliardy dolarů, které potřebuje k zajištění „bezpečnosti“ státu. Zní to navenek i věrohodně, kdo by se nebál o život. Všichni však již podvědomě tuší, že NSA je důležitým nástrojem hospodářské, vojenské a politické moci USA.  

Takže NSA smí zase slídit po všech počítačích celého světa. Koukat tam i onde, jak se jí zlíbí, shromažďovat vše dle potřeby a zájmů „bezpečnosti“ státu. Je ale zajímavé, že když k nějakému teroristickému útoku dojde, tak o tom NSA z nějakých zcela „pochopitelných“ důvodů nevěděla, či ji někdo „omylem“ nebral vážně.

Občas, ale opravdu velmi zřídka, se objeví i zprávička, že připravovanému atentátu bylo zabráněno. Zde se také nijak NSA moc neobjevuje, nemusí nic dokazovat, vše je tajné. Takže se také nikdo nedoví, že v tom možná celá internetová honba za teroristy ani nebyla, že třeba jen zcela postaru někdo někoho prodal.  

Působí také zcela nadnárodně, jak se to na pořádnou firmu dnešního světa sluší a patří. Má již své pobočky skoro po celé Evropě a bůhví, kde ještě. Vše je nějak smluvně povoleno. On by se totiž po 11.9.2001 nenašel žádný evropský politik, který by si troufl žádost o spolupráci odmítnout. Podepsali skoro všichni. Časy se ale nějak změnily a najednou společně evropští politici tvrdí, že nikdo nic, že to, co NSA v Evropě dělá, je možná protiprávní. Tváří se tak naivně a překvapeně, že by jim to možná jeden i věřil.

Chytrý občan však mezitím tuší, že jediné, čemu je možné uvěřit, je ta naivita a skutečná nevědomost politiků pokud se jedná o moderní technologie. Hlavně, když najednou přicházejí na to, že by se možná ve skutečnosti mohlo jednat a docela normální špionáž. Všeobecně se jim začíná usazovat v hlavě pojem „Cyberwar“. Když se však jeden kouká jak a dětskou radostí tipují SMS zprávičky z různých zasedání, tak hned jeden ví, že jim vlastně ještě nic nedošlo. Tedy, co se to kolem ve světě děje.  

S dětskýma očima otevřenýma dokořán a někdy i s otevřenou pusinkou si pak nechají vysvětlovat, že mnohá jejich „důvěrná“ zprávička je mnohdy dříve v centrále NSA, než u politického spolubojovníka sedícího nedaleko na poslanecké lavici. A protože často píšou neuvěřitelné hlouposti, tak jsou teď strašně naštvaní a chtějí si to s NSA rozdat, dokonce mají touhu za to potrestat i samotné Spojené státy americké.

Zase pozdě. On už v tom „podnikání“ jede celý počítačový svět. Firmy jako Microsoft, Google, Yahoo a Facebook jsou přímými a placenými dodavateli NSA. Dávají všechny informace o svých zákaznících vesele a s výdělkem dál. Je totiž možné celkem přesně vyhodnotit chování obyvatelstva ve všech oblastech. Co chtějí koupit, po čem touží, které politiky milují a které nenávidí, chtějí svrhnout vládu, chtějí vládu novou, jestliže ano, tak kterou.

Takže, pokud to mocenské zájmy vyžadují je celkem jednoduché podpořit různé nepokoje, zavčasu se připravit na politické změny v tom či onom státě, včas o tom informovat ekonomicky uvažující. Jsou to informace, které mají cenu miliónů, protože se s jejich pomocí dají vydělat miliardy. Být správně a rychle informován, je záruka úspěchu a moci v dnešním globálním světě. A to jak moci politické, tak i ekonomické, vlastně i vojenské.

A když se k tomu ještě připočte fakt, že všechny důležité funkce mnohých států jsou ovládány počítačem, tak je vše perfektní. Ono je přes internet možné vypnout dodávky proudu a vody, zastavit hromadnou dopravu, v nejhorším zlikvidovat nějakou tu banku. A ani ovlivnění vojenské technologie není nemožné.

A to vše, co jsem zde napsal o „internetových“ možnostech NSA, by se ale také dalo docela dobře označit za teror. Pochopitelně jde o to, jak budou „informace“ použity. Proti nám, či pro naši ochranu. Zatím to nevypadá pro nás moc slavně, měli bychom trochu počítat s tím, že budeme v tomto boji proti „terorismu“ spíše obětí.

Je možné se sice spoléhat na to, že se někdo opravdu snaží, aby se tragédie z 9.11.2001 neopakovala. Ale ti opravdoví specialisté vědí, že je velmi nepravděpodobné něčemu takovému zabránit.

Teroristé, kteří něco takového plánují, nejsou hlupáci, nepoužívají ani telefon a ani internet. Vše si sdělují osobně. Žiji dlouhou dobu jako ty a já. Spořádaně platí účty a zdraví pěkně sousedy. A pak prostě jednoho dne někam odjedou a někde něco vybuchne. Takže, když se po nich preventivně pátrá, tak je vlastně každý podezřelý, čím normálnější, tím spíše.   

A NSA přesně takto pracuje, každý je v podstatě podezřelý, mnoho se ale vypátrat nedá a když, tak je většinou ve hře náhoda. A to vše stojí tolik peněz, že je nutno to nějak financovat, takže se slouží těm, kteří politickou moc mají a nebo ještě o ni bojují. A to zase nejsem ani já a ani ty, to jsou ti vyvolení v těch nejhornějších etážích, kam ani nedohlédneme.

Když to tedy shrnu, tak terorismus již zvítězil na celé čáře, jeho obětí je každý spořádaný občan, který ještě věří, že někdo skutečně proti terorismu bojuje. Tedy v té míře, jak nám to předvádějí Spojené státy americké. Ty se spíše jen modlí, aby při teroristickém útoku přišlo o život jen pár desítek lidí, to se dá nějak „politicky“ přežít, občané přeci pochopí.

Žijeme v době velkého globálního obchodu a i tam dochází, jako v každé jiné válce, ke ztrátám na životech civilního obyvatelstva. Každý pořádný generál s tím počítá, je to smutná součást vojenské strategie. Stejně tak asi uvažuje NSA. Ostatně generály se to tam jen hemží. Takže já jen doufám, že budu mít štěstí a nestanu se kalkulovanou obětí té velké války, kterou tato organizace vede proti „terorismu“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.