Kde sedí větší hlupáci: V Bruselu nebo v Praze?

Životní zkušenost napoví, že asi nebude rozdílu. Není zapotřebí žádného výzkumu veřejného mínění a ani vědeckých studií. Je tomu tak, každá společnost má určité procento hlupáků, kteří se dostanou do státních úřadů a hlavně vedoucích pozic.

Nedávno úředně skončila v Česku výměna řidičských průkazů. Prý na příkaz EU. Je zajímavé, že třeba v Rakousku a v Německu panuje v této oblasti klid. Mají snad privilegia? Pochybuji. Spíše mají úředníky, kteří umí číst.

To nařízení ohledně řidičských průkazů je totiž strašně jednoduché. Od roku 2013 vydávané průkazy v rámci EU mají být jednotné a s omezenou platností na 10 – 15 let. Doklady vydané před rokem 2013 musí být nejpozději do roku 2033 vyměněny. Ještě jednou do roku 2033. Nic víc, nic míň. V podstatě celkem rozumné a pochopitelné přání, tedy pokud chceme žít v Evropě bez hranic.

Co však z toho udělali naši „státní“ úředníci, poznal každý majitel řidičského průkazu v minulých letech. Když se tak jeden kouká, co se to všeobecně kolem nás děje, tak asi někdo chtěl honem zavést „nové“ systémy. Ultramoderní, pěkně drahé a jistě ne zavedené bez patřičného podplácení, korupce a všech těch lobbystických neřestí. Tedy ne vše z Bruselu je skutečně od EU, ale od mnohých českých „chytráků“.

Je logické, že to je asi jen jeden příklad z mnoha. Určitě není ojedinělé, kdy se mnohá „chytrá“ hlava schovává za různá „nařízení“ EU. Ono se na tom totiž nechá asi dobře vydělat. Nehledě na to, existují v Bruselu komisaři, kteří produkují opravdu věci hloupé a rozum urážející. Na těch se ostatně dá velmi mnoho „vydělat“. Co s tím?

Odpověď není tak složitá, musíme ale začít tak trochu přemýšlet. Mnohdy se třeba trochu poptat těch, kteří vědí. Hlavně, když nám třeba ten námi „omylem“ zvolený politik začne  mávat před nosem nějakým papírem a hrozit dalším nařízením z Bruselu.

Či jak by možná řekl Švejk:

Není nic horšího, než když se chytrák schovává za hlupáka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.