Je možné volby reklamovat?

Když si koupím v obchodě kuře a doma mě při rozbalení překvapí nepříjemný zápach, tak ho prostě vezmu a v obchodě vrátím. Myslím si alespoň. Mnoho voličů se rozhodlo vhodit do urny lístek ve prospěch ČSSD. Proč ne, sociálně demokratická strana, již samotný název slibuje mnohé, dlouhá historie, nedává sice více záruk dobrého stejně jako ostatní spolu soutěžící, ale jeden má dobrý pocit, že si moc nezadává.

Ne, já je nevolil, ale v podstatě jsem proti nim nic moc neměl. Volební sliby jako obvykle. Na veřejnosti vystupovali jejich zástupci jednotně, vždy seřazeni za svým vůdcem. A pak se, z ničeho nic, ukázalo, že je tomu jinak. Volební kamufláž, ani ji nikdo nemusel rozbalovat, učinili to dobrovolně a to s překvapivou rychlostí a v podstatě i otevřeností a bez jediné stopy studu.

Takže se cítím podveden. I přes absenci mého volebního hlasu se mají stát mými zástupci a rozhodovat o mém osudu. No pěkný to dáreček. Rád bych ho tedy vrátil a ptám se, proč bych na to neměl mít právo. Vždyť se jedná o zcela jasné klamání veřejnosti. Já to vidím jako čistý podvod. To, že se uvnitř stranického společenství hádají mi ani tak nevadí, jako to, že to musím platit. Vždyť za to celé volební divadélko dostane jejich kasa nějakých 100 miliónů. A pak ještě za ty poslance další milióny.

To nepokládám také za moc veselé. Amatérští pučisté si zasednou na lavici poslanců. Veřejnosti se omluvili, možná, že opustí i vedení strany, ale co je mi potom, já bych rád, aby nebyli mým hlasem v parlamentu. Už jenom proto, že to nesvědčí mému žaludku. Takže bych vlastně očekával, že se pokorně za to vše občanům omluví, vzdají se práva na vládnutí, když už dokázali, že to stejně neumí, ale v neposlední řadě i několika křesel v parlamentu, kde by podle mého cítění nemělo být místo pro lidi prapodivného charakteru.

Mám ale strach, že se najde mnoho komplikovaně formulovaných zákonů, které mi mé právo na reklamaci budou upírat. Nechce se mi ale číst stovky stránek, které by mne o mých právech a neprávech poučily, nechci ani diskutovat s právníky, chci prostě použít jenom selského rozumu a občanského práva v jeho základním smyslu. Chci se jen bránit, protože se cítím podveden a mé vnímání se brání poznání, že by se sociálně demokratická strana mohla chovat tak, jak se chová.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.