Gymnázium není pro elitu!

V dnešním článku na iDNES padlo tvrzení, že se z víceletých gymnázií ztrácí elita a dostávají se tam i podprůměrní žáci. Nemám rád taková plochá posuzování. Domnívám se, že užívat výrazu elita společnosti, by se mělo trochu s rozvahou a odpovědností.

Z celého článku má člověk dojem, že žák, který se „nedostane“ na gymnázium, je hlupák. A teď mi řekněte, který rodič se s tímto faktem má spokojit. Žádný. Stejně tak ale společnost. Takovým postojem dokazuje totiž jen vlastní hloupost a maloměšťácké smýšlení.

My totiž potřebujeme i „elitní“ řemeslníky. Nebo toužíme po tom, aby na našich stavbách pracovali „hloupí“ zedníci, instalatéři, topenáři a pokrývači. Má nějaký hlupák opravovat naše auta? Chceme nakupovat u hloupé prodavačky?

Je nezbytně nutné, aby naše základní školy vychovávaly ve stejné kvalitě jako gymnázia. Aby z nich vycházeli žáci, kteří jsou schopni stát se odborníky. Každý po svém. Musí být schopni bez problémů přejít na odborné školy. Stejně tak jako gymnazisté, kteří by měli pokračovat ve studiu na vysokých školách.

Pokud někdo ukončil gymnázium tak to neznamená, že se z něj stal lepší člověk, nebo že jím skutečně je. Dosáhl jen určitého společenského „respektu“. Nic víc, nic míň. Možná, že tím posílil jen vlastní sebevědomí. Zdaleka však ještě nedokázal, zda je schopen být pozitivním přínosem pro společnost.

Ano, přes veškeré „politické“ změny není dobré přehlížet, že síla společnosti je součtem všech pozitivním sil v ní samé. Egoismus a touha jen po vlastním prospěchu není zrovna dobrou vlastností, která by zasloužila podporu. To musí zůstat opravdu privátní záležitostí.

Ale naše školství není „privátní“ zařízení. Jeho největším úkolem je i vychovávat k morální odpovědnosti. V roce 1989 jsme opustili systém, který ve své podstatě morálku nepotřeboval. Jen tvrdě vyžadoval určité chování jedince, které bylo podřízeno ideologickou normou. Otázku morálky se zabývala jen hrstka lidí, disidentů.

Nesmíme zapomenout i to, že zrušení „starých“ devítiletých škol přineslo automatické snížení jejich úrovně. V páté třídě odcházejí ti „lepší“. V podstatě již v ranném věku se tak učí, že se nemusí starat o ty pomaleji chápavé. Nemusí jim pomáhat. Zrovna tak, jako ti slabší ztrácejí příklad, že, když jeden chce, tak to jde.      

Dnes máme svobodu myšlení a úloha morální odpovědnosti každého jedince vůči společnosti by měla být prvořadou myšlenkou výchovného procesu. Každý mladý člověk by se měl zabývat myšlenkou, jak se mohu ve společnosti uplatnit. Zde může uvažovat i trochu egoisticky. Mohu si tím, co se naučím, i vydělávat peníze? Uživím rodinu?

Musí se ale podřídit potřebám společnosti a ne vyžadovat uplatnění v oborech, které jsou okrajové, či mimo zájem společnosti. A i to je právě základní povinností systému výuky. Vychovávat opravdové odborníky pro všechny obory. Kalkulovat se směrem vývoje, odhadovat hospodářské a společenské potřeby. Starat se o to, aby elita byl pojem široký a ne „privátní“ záležitostí vybrané skupiny jedinců sledujících jen egoistické cíle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.