Elektronické kasičky nás nezachrání!

Pochopitelně myslím tím tu poslední ideu ministra financí pana Babiše. Zcela oprávněně touží po tom, aby každý platil DPH. Tuto obdivuhodnou vymyšlenost státních aparátů. V podstatě jde vždy o to, vytáhnout z kapsy občana další daně bez toho, aby to vypadalo jako zvýšení daní z příjmů. Tato daň postihuje jen konečného spotřebitele, tedy prostého občana, který si něco koupí a tím odevzdá státu další část poctivě vydělaných peněz.

Obchodníkům jen ztěžuje účetnictví a mnohým slouží ke spekulacím a obohacování se. Celý ten systém umožňuje státu rychle získat velké množství peněz. A relativně jednoduchým způsobem, který by neměl vyžadovat velké kontrolní systémy. Vykutálenost mnohých však již dosáhla toho, že stát přichází neodváděním DPH o miliardy. Mnohdy však i proto, že to neprůhledná a nesmyslná legislativa umožňuje.

Je tu však i jiný aspekt. Ono se u nás přeci jenom trochu moc krade. Prostě žije mezi námi moc těch, kteří žijí na úkor jiných. Vlastně je to problém společenské morálky. Tedy pokud ještě vůbec nějaká existuje. Asi ne, protože nás každý den mediální výstupy všech možných odborníků a pochopitelně i politiků přesvědčují o tom, že kdo nekrade je hlupák. A nevzdělaný hlupák.

Neustále se totiž mluví o korupci, lobbyistech, o úspěšných byť i nemorálních obchodnících. Nehledě o všech těch střetech zájmů, kterých je tolik, že by jeden mohl nabýt dojmu, zda tu již nemáme občanskou válku. V dobách minulých byla veškerá tato „odborná“ činnost nazývána zlodějnou. Nikdo nepochyboval o tom, že je to věc škodlivá, protože tu někdo okrádá druhé. Odsoudit takové lidi jak morálně tak zákonem, nebyl problém.

Dnes je odsouzení takových nemorálních činů podkladem pro dlouhé soudní spory, politické boje a vědecká pojednání. Nemíním tím, že by se jako ve středověku měla zlodějům hned useknout ruka, ale okamžitě jim zatrhnou tipec by neškodilo. A to bez dlouhých průtahů a mediálního divadla, které je ostatně také pěkným zdrojem příjmů. Hrůza je i v tom, že má vzbudit u občana pocit, že se proti něčemu nekalému bojuje. V podstatě však dělá z podvodníků jen hrdiny.

Jistě, že stát potřebuje peníze. Nesmí se však stát nepřítelem občanů. Jeho úkolem je všechny prostředky rozdělovat podle potřeb společnosti. Nejde přitom jen o zachování spravedlnosti, ale i jít dobrým příkladem. A co činil stát za poslední desetiletí? Respektive ti, kteří vše s naším vědomím řídili? Kradli a kradli a kradli. A kradou dodnes. Jsem přesvědčen, že v podstatě velká  část deficitů jde na konto „chytrých“ politiků a jejich spojenců. Začalo to „geniálním“ panem Klausem, který je stále omylem pokládán za Boha ekonomiky, a zda by to mohlo skončit panem Babišem je ještě ve hvězdách.

A snaha vše řešit elektronickou kasičkou je jen důkazem, že něco v naší společnosti nefunguje. Jsou to ale problémy, které se takto nevyřeší. Nejde v žádném případě o nedostatek peněz ve státní kase. Spíše co se s nimi děje. Zda zvýšená potřeba státních peněz neslouží jen k tomu, že se tím zakrývají ztráty způsobené amatérským vládnutím, kdy dochází k investicím, které jsou v podstatě zlodějnou na úkor společnosti samé.

Jak je třeba  možné, že z našich škol vycházejí děti, které jsou z hlediska hospodářských potřeb „hloupé“ a tedy nepotřebné? Jak je možné, že se z našeho zdravotnictví stává hospodářské odvětví? Jak je možné, že naše kultura upadá? Že divadla musí bojovat o přežití? To je jen část z oblastí, které mají co do činění ne s penězi, ale s morálkou. A zároveň oblasti, které by měli nejen z morálních a kulturní hodnot vycházet, ale je i ochraňovat. Stejně tak je nutno se ptát: Jak je také možné, že máme milionové armády poctivých občanů, kteří žiji na pokraji chudoby? Je to opravdu vše způsobeno tím, že ne všichni platí poctivě daně?

Nemyslím. Základním problémem je absolutně cílevědomé ničení společenské morálky a tím i pocit solidarity. A přitom jsou to hlavní pilíře demokratické a sociálně spravedlivé společnosti. To vše nahrazovat legislativou je jen přiznání politické neschopnosti a sociální nekompetence těch, kteří, ač ve vysokých státních funkcích, každý den dokazují, že tyto pojmy jsou pro ně neznámou vlastností. Jejich řevnivost, ješitnost, sobeckost a egoismus tak vládnou nad naší společností.

A nějaká ta elektronická kasička nám nepomůže. Pokud bude fungovat a něco přinese do státní kasy, tak to budou jen záplaty na černé díry ve společenském systému. Ty jsou způsobeny nejen naší neschopností, ale často i záměrně vytvářeny. A většinou usilovnou a snaživou prací politiků s neexistují morální a sociální odpovědností.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.