Pane Zemane, omlouvám se!

Myslím to smrtelně vážně. Veškerá má kritika na Vaši osobou byla asi nespravedlivá. No, víte, rádoby novinář. Však já znám Váš názor. Takže beru veškerou mou kritiku na Vaše jednání a chování zpět. S velkým zpožděním jsme totiž konečně přišel na to, co je příčinou veškerých nedorozumění mezi Vámi a veřejností, která vyplňují celé období, kdy jste hlavou našeho státu.

Došel jsem definitivně k poznatku, že jste asi nevinen. Důvod je jednoduchý. Stala se asi taková nemilá věc. Při uvedení do úřadu Vám nikdo nesdělil následující fakta. Kdo jste, odkud pocházíte a jaké máte občanství. Stejně Vám zůstalo utajeno do jakého úřadu jste byl zvolen a který národ reprezentujete. Přiznávám, že je to nehorázná nedbalost, která by měla být tvrdě potrestána.

Je mi také líto, že žádný z Vašich spolupracovníků nenašel odvahu Vám tato základní fakta sdělit. Se vší pravděpodobností je to asi nemístná úcta k výkonu funkce prezidenta. Místo toho se snaží tuto svou slabost zakrývat prapodivným vysvětlováním a objasňováním Vašich činů a výroků. Ty jsou v podstatě absolutně správné, ale právě, v tom je ta potíž, neodpovídají místu a času Vaší aktivity.

Myslím si také, že i v tom je slabost Vašich spolupracovníků. V podstatě Vás dostávají do velmi nezáviděníhodné situace. Ono se totiž občas říká, když třeba někdo přijde o život, že byl v nevhodný moment na nevhodném místě. Jistě chápete, že to je opět takové hloupé novinářské přirovnání, ale přiznávám pří mém vzdělání a mých životních zkušenostech, že se na více nezmohu.

Doufám, že mou omluvu přijmete. Pochopitelně by mne potěšilo, kdybyste v mnou navrhovaném duchu promluvil se svými spolupracovníky. Myslím, že by se i jim ulehčilo. V dobré vůli se bohužel dostali do situace, která jim asi se vší pravděpodobností přerůstá přes hlavu a může mít negativní vliv na jejich psychický stav.

Nemějte mi také za zlé tato pozdě přicházející upřímná a kajícná slova. Měl jsem jen, opět možná naivní představu, že to je mojí morální povinností Vám mé myšlenky sdělit. Pochopitelně, že musím počítat i s tím, že mnou navrhované řešení již bylo v rámci hradní kanceláře provedeno, ale požadovaný efekt se nedostavil. V tom případě připustím, že jsem se asi, jako již mnohokrát v životě, prostě mýlil.

Pak mi asi nezbude nic jiného než, že se vrátím k mé neoprávněné a nespravedlivé kritice v obvyklém tónu hloupého a nevzdělaného novináře. K tomu bohužel se ale přiřazuje i další zcela  nehorázná vlastnost. Lidé tohoto Vámi tak odsuzovaného lidského typu se většinou neomlouvají. Tedy v tom případě zde ještě ta poslední omluva za to, že se příště neomluvím.

P.S. Nikdy jsem si nemyslel, že dojdu k přesvědčení, že jsem skoro nucen takto hloupý a absolutně přebytečný text psát. Tedy v prostředí kulturní a inteligentní společnosti, která mne obklopuje. Ale i v tom se mohu pochopitelně mýlit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.