Hokuspokus… fokus…či podfuk?

Přikláním se k tomu poslednímu. Jsem si vědom toho, že se zde věnuji tématu, které bylo na těchto stránkách již dostatečně zpracováno. V podstatě zcela odborně a většinou i pragmaticky a bez emocí. Nicméně mi to nedá.

Ta krásně zinscenovaná „živá“ show pana Moravce zase jen opět dokázala jeho rádoby intelektuální pohled na problémy naší společnosti. Nastínila, že i on se domnívá, že je docela možné, že v naší společnosti se vyskytují problémy, které by si asi zasloužili trochu pozornosti. Ale nic více. Že bychom se měli také dohodnout na tom, že je možná záhodno je řešit, bylo pro moderátora jako vždy žhavou půdou, které se rád vyhýbá.

V odborném mediálním světě politických alibistů se to nazývá objektivnost. Jinak řečeno, v žádném případě nezaujmout postoj. A když, tak právě ve formě „intelektuálního“ nadhledu, který má jen nastínit, že problémy jsou mnohem složitější než si „normální“ občan dokáže představit. Vlastně je i naznačeno, že toho obyčejný občan není ani schopen.

Takže se vše odbude sprchou informací, které pokud možno postrádají jakékoli pragmatické souvislosti. Jen se tématu pro forma dotýkají a stávají se tak automaticky polopravdami. Výsledkem pak je, že se tím dociluje jenom ještě většího antagonismu ve společnosti. Mohlo by se i říci, že jsou tím jen podpořeny další emocionální střety, které jen přihrávají populistickým politikům a mediálnímu světu. Jsou tak uměle vytvářena další nekonečná témata a aspekty problémů, které by jinak bylo možno vyřešit pomocí selského rozumu.

Rozumně uvažovat však nepřísluší naší společnosti, která je přeci povinna se zapojit do bláznivého globálního světa. Ano, žijeme v globálním světě. Není to však nic nezvyklého, je to tisíciletý vývoj lidstva. Je to prostě normální svět, který jsme si vytvořili. Pojem globální přišel teprve tehdy, když mocenské zneužití tohoto vývoje dosáhlo nemorálnosti, kdy bylo nutno s pomocí vědeckých teorií jeho brutálnost opodstatnit. Respektive konání těch, kterým je tento vývoj zlatým dolem.

Dochází tak k mlžení a zakrývání negativních dopadů tohoto vývoje. A moderátoři typu pana Moravce jsou nedílnou součástí mediálních kampaní, které se pokouší zakrývat negativní dopady na prosté občany. A tak se nám ten rádoby „intelektuální“ věštec vždy pokouší vše jen nastínit. Tedy, arogantně naznačí, že tomu všemu ani nemůžeme porozumět.

Pomáhá si i „nenápadnou“ manipulací. Když se totiž omylem v jeho show objeví host, který by měl schopnost nám občanům vše vysvětlit, stane se pro pana Moravce přízrakem, kterého je nejlépe se co nejdříve zbavit. Odborně se tomu říká, že vysílací čas je u konce.

Tragédii nás občanů je to, že „vysílací“ čas pana moderátora je neomezený. To ale není nutno vidět absolutně negativně. Dokazuje to, že vedení ČT je toho názoru, že český divák je nevědomý hlupák. Ostatně za plného souhlasu a podpory našich politiků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.