ČT Události: Cvičené opičky nemusí na stupínek!

Teda pane Dvořáku, vy tomu ale dáváte. Nikdy bych si nemyslel, že generální ředitel České televize může být takový srandista. Někde jste prohlásil, že ani nevíte, kolik stála přestavba studia pro Události, a teď už zase modernizujete. Asi zase za pár desítek našich miliónů. Jsem si tím jist, nejste žádný troškař. Když už, tak už.

Vlastně s tím modernizováním to není pravda, jen necháte odstranit ten pitomý stupínek ve studiu. Nevím, jaký byl honorář za tu hloupost ho tam postavit. Ale jenom televizní analfabet může na něco takového přijít. Takže jste před dvěma lety vysolil pár miliónů za nevědomost a teď ten schůdeček necháte „odborně“ zrušit.

Ono je to asi jako s tou Radou ČT. Tu máte také jenom na hraní. Za drahý peníz vám odkývá vše. Pochybuji, že by vás upozornila na to, že problém Událostí není nějaký schůdeček, ale spíše ty cvičené opičky, které na něm poskakují. Trénujete je dobře, jen co je pravda. Když se jim něco nelíbí, tak odcházejí „dobrovolně“.

No nic, o tom jsem psal již včera. Nemohl jsem tušit, že budete reagovat tak rychle na má kritická slova a hned se dovím, že v Událostech dojde k převratným změnám. Jenže to můžete studio převrátit na ruby a stejně nenajdete to, co nám divákům chybí. Totiž pořádné zpravodajství. Víte něco, kde by se jeden i poučil.

I když čas od času k tomu dokonce dojde. Byl jsem přímo okouzlen překrásnými záběry z rezidence „bývalého“ ukrajinského prezidenta Janukovyče. Tedy to je vám honosné, jako za cara. Prostě dekadence jedna báseň. Žádná stopa po tom, že by tam bydlel normální člověk, osoba myslící. Prostě někdo, kdo má touhu se pohybovat v reálném světě.

A přesně tak to vypadá i ve studiu Událostí. Virtuální svět vytvořený dekadentní technikou. Technikou, která se plně oprostila od našeho světa a arogantně ignoruje intelektuální hlad po vědění. Potírá touhu poznání reálného světa. Ale to vše vás nezajímá, vy sledujete jen vyšší cíle. Vaší touhou je, aby technické zázraky oslnily diváky stejně jako vás. Aby konečně zapomněli, proč by naše společnost měla vyžadovat veřejnoprávní televizi. 

Aby ztratili potřebu sledovat informační program seznamující s událostmi dne, přibližující problémy společnosti. Vše oproštěno od geniálních výplodů a umu všech těch, kteří se zamilovali do počítačové techniky. Ano, technici české televize jsou opravdu specialisté.

Mám ale pocit, že jejich mysl již není svobodná. Jsou již tak závislí, jako ty tisíce mladých lidí, kteří se každý den ponořují do virtuálního světa znázorněného na monitorech. I ti mají problém se poprat s realitou života, raději utíkají do světa elektronických snů.  

A tak každý den čekám, kdy i Česká televize dospěje k tomuto cíli. Kdy jednoho dne spatřím na mé obrazovce i počítačem vytvořené moderátory, kteří se zcela poslušně podřídí i tomu nejniternějšímu přání již chorobných a vpravdě dekadentních představ mediálních tvůrců. Zda se to vše děje vědomě, nevím. Ale jedním jsem si jist.

Odpoutat myšlení společnosti od reality je snem všech diktátorů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.