Události v ČT? Vzpomínáte na Dikobraz?

Když zaniknul, tak jsem tu nebyl. Jak mi internet prozradil, tak prý zmizel spolu s pádem komunistického režimu. Pokusy o jeho oživení nějak ztroskotaly.

Škoda, byl to vpravdě satirický časopis, na který se snad žádný řádný občan nezlobil. Trochu ho postrádám, ale včera mne napadlo, když jsem se zase díval na Události v ČT, že tu vlastně máme něco jako náhradu, pro kterou by skutečný Dikobraz byl asi jen nekalou konkurencí. Takže už vím, proč byl sprovozen ze světa a pultů novinových stánků.

Posuďte sami. Tak jsem se třeba docela zasmál tomu, že paní Nečasová prý bude zase vystupovat před soudem. Už ani nevím pokolikáté. Řekl bych, že už je to možné považovat za takový ten nový televizní mediální útvar, kterému se říká docusoup. V podstatě je to již malý nekonečný a úsměvný seriál z našeho opravdového života. Dalo by se totiž říci, že když je jeden v Česku obžalován, tak se to rovná zaměstnání na plný úvazek. Pravda, gáže se nevyplácí, ale dost často celkem vysoké odškodné. Doporučuji sledovat pokračování.

Tedy ty obrázky o těch z Česka prchajících uprchlících snad nechám bez komentáře. Jsou jasné i bez té obvyklé bublinky s textem. Jen jsem si říkal, zda je v posledních dnech nevyděsilo to množství rudých vlajek. Možná si říkají lepší IS než Čína.

Nu, a pak jsem se dověděl, že strana páně Sobotky musí vysolit 320 miliónů. A to ještě prý nějakému advokátovi, kterého ale stejně hledá policie. To se nedivím, že jsou  z toho celí na větvi. Nechali vědět, že se prý podívají, kde by se dalo ušetřit. Asi to bude těžké, protože kupodivu plusový rozdíl mezi příjmy  a výdaji je jen kolem 27 miliónů ročně. Asi to pro ně nebude lehké utahování opasku.

Já bych ale občanstvu radil být na pozoru. Jak všichni víme, tak Číňané jsou tu teď jako doma a bujaře investují do kde čeho. Tak aby nám v tom fofru také finančně nepodpořili  ty naše sociální demokraty. Bojím se, že by to zase mohl být nějaký ten střet zájmů. Ale zrovna tak by to mohlo být i součástí té strategické dohody s Čínou? Těžko říci.  Nutno však počítat s tím, že ti z Asie jsou velmi dobří obchodníci a neradi vyhazují peníze z oken. Takže opravdu pozor a nepropásnout další vydání.

A už poněkud ke konci celé té plejády animovaných obrázků se objevili velmi smutní starostové našich vesniček. Strašně rádi by opustili středověk a konečně vybudovali pro občany kanalizaci. Mají projekty, dokonce i peníze, dokonce i dotace, ale kopnout si jim povoleno nebude.

Při stavbě té kanalizace, jak napoví rozum, se musí trochu rozrýt silnice, což ale nemohou, protože jim, dle české novověké logiky, ty silnice, které vedou kolem jejich domků ne všechny patří. Cestičky jo, ale ty hlavní vlastní mocní kraje, kteří o té kanalizaci, jež je touhou občanstva, nic neví a také to nějak není v jejich kompetenci. Takže, naše středověké vesničky budou zachovány. A vida. Možná, že je to také kvůli těm Číňanům, jako turisti je budou moci v příštích desetiletích obdivovat. Takže nutno sledovat vývoj cestovního ruchu.

Tak jak říkám, škoda, že se nemohu zasmát nad tím starým Dikobrazem. Ale Události ČT se snaží abych neutrpěl újmy v oblasti humoru a satiry. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně forma, kdy normální občan může ty „Události“ vzít na milost. Jenže potíž je v tom, že se tvůrci zaměřili jen na černý humor a ten může občas bolet a drásat duši. To ten dikobrazí humor spíše českou dušičku pohladil a rozveselil.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.