Smutný bloger

Ano, jsem jenom smutný, ale nefňukám, jak si mnozí mysleli. Něco jsem napsal a tak jsem dostal po hlavě. Mnozí tvrdili, že je to tak zde zvykem, že to je „diskuze“. Zažil jsem ve svém životě mnoho diskuzí a mnoho „diskuzí“. Ty v uvozovkách pak hlavně v dobách komunismu. Slovník mnohých „diskutérů“ dneška je stejný jako těch tehdejších.

Používané „argumenty“ jsou také totožné. Nemají nic společného s obsahem předložené myšlenky, která je sporným bodem. Tehdy mne mnozí zastánci politiky strany a pár příslušníků StB také napadali způsobem, který jen dokazoval, že nemají ponětí o tom, co to je komunismus a že můj text vůbec nečetli. A pakliže ano, že mu neporozuměli.

Bojovali za nějakou ideu, alespoň říkali a dělali, že si to myslí. Byli v žoldu těch, kteří toužili po moci, nijak jim to nevadilo, mohli se na ní podílet. Hlavně je uspokojovalo, že mohli honit „jinak myslící“, že měli moc je ponižovat. S neobvyklým sadismem v takových „diskuzích“ dokazovali vzdělaným lidem, že to jsou hlupáci a idioti, kteří ničemu nerozumí.

Jsme také smutný z toho, že ironie, kdysi nám tak vlastní, se asi dostala také pod kola té káry, které se říká boj proti komunismu a komunistům. To není boj, je to spíše hospodská rvačka. Hlavně, že se něco děje, o co jde je jedno, hlavně, že lítají půllitry. Kdysi se také říkalo: „Sprostý jako dlaždič“. Celkem to odpovídalo pravdě. Jenže tehdy skoro všichni dlaždiči rozuměli ironii.

Když se koukám na pořady televize a opravdu se směji, tak se raduji většinou nad vtipem a ironii těch, kteří tyto pořady tvořili v dobách komunismus. Nejsem jediný, jsou nás asi desetitisíce, vsadím se, že i ti, kteří mne zde napadají s opovržením a nadávkami. Nechápu, že nejsou ochotni tento paradox pochopit.

Nejsou ani ochotni pochopit, jak nahrávají všem těm korumpovaným politikům. Ti se nad takovými „diskuzemi“ jen radují. Lid se vyčerpává hospodskou hádkou a rvačkou a je nechá na pokoji. A hlavně, to je to nejdůležitější, strašidlo komunismu stále funguje. Takže, když jako politik uděláš nějaké to svinstvo, tak stačí, že jsi to udělal v rámci boje proti komunismu, a národ ti odpustí, je dokonce ochoten tě oslavovat.

Pomalu se tak stává zase aktuální vtip z těch „starých dob“.

To stojí dva před Národním divadlem. Po chvilce řekne jeden tomu druhému:     
„Víte jaký je rozdíl mezi tímhle divadlem a tímhle národem?“
„Ne.“
„To divadlo má východ z nouze  a ten národ nouzi z východu“
Na to ten druhý:
„Víte jaký je rozdíl mezi tímhle divadlem a vámi?“
„Ne.“
„To divadlo tu zůstane a vy půjdete se mnou“
Na to se ten první začne hrozně chechtat a když opět popadne dech tak odpoví:
„Víte jaký je rozdíl mezi námi dvěma?“
„Ne.“
„Vy jste špatně placený špicl a já dobře placený provokatér.“

A já se hrozím z toho, že by tento vtip mohl být zase aktuální. Bojím se ale, že by to mohlo být ještě horší, protože je zde mnoho těch, kteří jsou ochotni to dělat zadarmo a s potěšením.

Jak jsem již řekl, současná forma zde, tedy ta, která převažuje pokud jde o společenské problémy, je sice pro politiky důvodem k zamyšlení, ale v žádném případě nic takového, co by ohrožovalo jejich moc nad národem. Když je zde někdo oprávněně kritizuje, skutečně za to, co dělají špatně, nemusí je to vzrušovat. Je zde dost těch, kteří se přihlásí ke slovu a nesmyslnou diskuzí odvedou pozornost směrem, který pro politiky není nebezpečný.

A pak takový politik napíše sem tam nějaký ten populistický článek. Hlavně nezapomenout zmínit se o „hrůzách“ komunismu a diktatury a úspěch je zaručen, dav jásá a slepě následuje. Přesně tak jako tehdy. A provolávání slávy je tak hlasité, že kritická slova v tom řevu zaniknou. Pokud to nefunguje, jsou zde „specialisté“.

Každý takový politik zde totiž nalezne dobrovolnou smečku nevědomých obhájců. Pozoroval jsem mnohé „diskutéry“. Rejdí jako lovečtí psy za pachem krve. Vůbec nemají čas na to, si něco přečíst, mnohdy stačí titulek a již štěkají. Již existence několika slov je přivede do stavu, kdy jejich zuby začnou cvakat.
 
A jsem tedy smutný z toho, že tato platforma, kde se odehrávají tyto mnohdy nesmyslné, vulgární a bezobsahové slovní boje, není tím, čím by mohla být. Že by se zde mohl formulovat názor občanů, který by politici byli nuceni respektovat. Že by se zde objevily třeba i názory, které by přispěly k řešení určitých společenských problémů, jež by našly podporu veřejnosti. Škoda.

P.S. Omlouvám se všem diskutérům a také těm, kteří se snaží ze všech sil udržet určitou kulturní úroveň této platformy. Ti jistě pochopí, jak jsem to vše myslel, ti doufám i pochopí, že bez trochy zevšeobecňování a nadsázky to v médiích ani jinak nejde. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.