Raději vyrábět děti, než poslance!

Ano, vracím se k poněkud zvláštnímu výroku poslance Kubery, který navrhuje „omezit výrobu dětí za účelem zisku“. Tedy citováno doslovně: „Pokud jsme nastavili takové systémy, že se vyplatí vyrábět děti za účelem zisku, tak kdo by je nevyráběl?“ Když se na ta slova dívám, tak mi nenapadá nic jiného než: Pokud jsme nastavili takový systém, který umožňuje výrobu poslanců, kteří hledají jen osobní uspokojení a zisk, tak se nemůžeme divit, že se hlásí o slovo.

Aby nedošlo, jako už často, k nedorozumění. Plně souhlasím s tím, že sociální systémy často nefungují ku prospěchu společnosti, ale jenom zvýhodňují jedince. Není to žádný nový poznatek, většina vyspělých evropských států bojuje s tímto problémem. Mnohé společnosti se oprávněně bojí, aby nedošlo k porušení sociální rovnováhy.

Jenže, jak každý ví, má váha vždy dvě misky. Rovnováhu lze docílit dvěma způsoby, Buď na jednu přidáváme, nebo z té druhé ubíráme. Takže se domnívám, používaje slov a logiky pana poslance, pakliže existují ti, jimž se „vyrábění dětí“ vyplácí, musí existovat i ti, kterým se přivádění dětí na svět „nevyplácí“. A to je pro mne mnohem závažnější problém. Opravdu vývoj, nad kterým bychom se měli při naší „produkci“ vážně a odpovědně zamyslet.
 
Zrovna tak bychom se měli zamyslet nad tím, že možná „vyrábíme“ poslance, kteří užívají formulací, jež se sice asi hodí do současného českého parlamentu, ale v žádném případě ne do společnosti, která má snahu být demokratická a spravedlivá. Taková slova nejenže urážejí kulturní veřejnost, ale naleznou bohužel hlasitý souhlas tam, kde to není nejen dobré, ale i nebezpečné. Podporují „produkci“ radikálních sil, které by veškeré neřádstvo nejraději násilím vymetly. Nepřímo pak pan Kubera nabádá i ty, které vulgárně napadá, aby se možná z trucu a protestu rozhodli ještě více zvednout „produkci“.

Při hledání citátu poslance Kubery na internetu jsem narazil i na jiná pozoruhodná slova. „Ženy s minimem duševních schopností se živí tím, že rodí stále dokola děti, na které berou sociální dávky.“ Ani jsem se nedivil, že autorem údajně byl „samozvaný“ prorok Tomio Okamura.

Takže já si myslím, že bychom měli docela normálně přivádět děti na svět a plně se soustředit na jejich výchovu a vzdělání. A vidět opravdový a skutečný přínos v tom,  že by se třeba z jejich úst neozývala slova plná nekulturnosti svědčící o nedostatku lidského porozumění a solidárnosti. A ne právě taková, jakými nás na veřejnosti obdařují mnou citovaní „poslanci“. Dokazující jen, že neuvážené používání termínu „zisk“ může být i ztrátovou položkou, deficitem v kulturní společnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.