Pane Zemane, víte vůbec, že zrazujete občany?

Již mám tak trochu dojem, že si náš prezident plete pojmy právo a povinnost. Úkolem hlavy státu je v prvé řadě dělat vše tak, aby každý občan mohl mít pocit, že existuje nejen něco, ale někdo, kdo v nejhorším případě zasáhne pokud by se ve společnosti udály věci hraničící s morálkou a nespravedlností. To je povinnost, pak je tu právo zasáhnout.

Jaké jsou jeho názory na morálku nám již plně ukázal během voleb. Jeho podpora a otevřená náruč pro amatérské snahy „pučistů“ z řad ČSSD byly toho více než příkladem. Rozumný člověk by spíše očekával důrazná slova, že se něco takového nejen nedělá, ale dokonce, že by se mohlo mluvit o podvodu na voličích. Kdeže. Vše bylo hlavou státu označeno za zcela normální a obvyklé.

Teď přišel vrchol. Oficiálně se tomu říká, že prezident převedl pravomoc v udílení milosti na ministerstvo spravedlnosti. Já bych to spíše považoval za zradu na občanech naší republiky. Zradil všechny, kteří mohli doufat v to, že kdyby došlo k do nebe volající nespravedlnosti mohou se s nadějí obrátit na svého prezidenta. Ne, oni musí prosit o milost vlastně u toho, který je odsoudil.

Není jinak, než se domnívat, že náš pan prezident využívá svá práva jen k tomu, aby se zbavoval odpovědnosti, povinností a morálních nároků, které na něj klade nejen jeho úřad, ale i každý řadový občan naší republiky. Klade důraz jen na jedno, nic nedělat tak, jak to dělali jeho předchůdci.

Pochopitelně je možno diskutovat o tom, zda to, co dělali jeho předchůdci, bylo zcela správné. Ale o jednom není možno diskutovat, že většinou jednali v duchu tradicí, které jsou součástí politické kultury, na které bychom měli být hrdi. Ale ne, náš pan prezident to vidí zcela jinak. Zasněným, bloudivým a mnohdy kalným pohledem prognostika se dívá do nám neznámých dálav a přitom si nevšímá jak často dupe po naší kultuře a ničí tím naše očekávání spoléhající se na moudrost a soudnost hlavy státu.

Ano, zbavil se morální povinnosti udělovat milost, bohužel má na to právo, má právo vyzout se ze všeho, co je mu nepříjemné. Má právo dělat vše, co znevažuje úřad prezidenta představující tu nejvyšší autoritu demokratické společnosti. Já jen doufám, že také nezapomene ještě na jedno právo, vlastně to jediné, které bych s radostí přijal. Právo na odstoupení z úřadu prezidenta z vlastní vůle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.