Paní Marksová, ještěže Romové neumí číst….

Pochopitelně, že to míním s nadsázkou, ale vážně si myslím, že by se ta zpráva, která se na iDNES objevila, jim neměla dostat do rukou. Ministerstvo paní Marksové se totiž rozhodlo k rasantnímu činu, jehož cílem je šéfovou mediálně prodat. Díky pořádnosti a serióznosti autora článku jsem měl možnost si dokonce přečíst i originál veřejné zakázky, kterou se hledají zájemci pro tento počin. Nejde o málo peněz, skoro o půl miliónu.

Opravdu absurdní Nebudu zabíhat do detailů, každý, kdo  má zájem se může díky internetu o všem dočíst. Ale snad jen perličku. V té zakázce je třeba vyžadováno zorganizování tiskové konference s termínem 19.5.2015 s tím, že místo konání musí být oznámeno 14 dní předem. Datum pro odevzdání nabídky na tuto zakázku je však 4.5.2015. Takže by každému trochu vzdělanému člověku mělo dojít, že tento dokument psal buď úplný hlupák, anebo, což by bylo více praktické, již někdo ví, že zakázku obdrží a může se připravit.

Každopádně požadovaný „externí“ servis vlastně přesně popisuje práci normálně fungujícího tiskového oddělení. To má totiž připravovat potřebné materiály a tiskové konference. Tiskový mluvčí musí vydávat zprávy, které jsou pro novináře zajímavé. A i sama paní ministryně musí na veřejnosti  hovořit tak, aby televizní novináři projevili zájem o nějakou tu hlubokomyslnou myšlenku. Pak se budou o ni zajímat i redaktoři ČT v Událostech. I tam by se totiž paní ministryně měla dostat pomocí této „veřejné“ zakázky.

Pakliže panuje všeobecný nezájem o ideová „poselství“ tohoto ministerstva, tak nepomůže žádná reklamní kampaň. Doufám také, že doposavad není možné, aby si vysílací čas veřejnoprávního média mohla nějaká soukromá reklamní agentura koupit a tam prezentovat svého zákazníka. Byť by to byl i ministr. Takže to vše vypadá spíše tak, že  ministerstvo paní Marksové se chce veřejnosti ukázat jako absolutně amatérský podnik, který musí prosit o přízeň, ba dokonce soucit veřejnosti. Já ho tedy nemám. Veřejně dokazovat neschopnost ministerstva nepokládám ani za špatný vtip.

Spíše jen důkaz toho, že v této souvislosti diskutovat o platech takto pracujících úředníků je poněkud absurdní. Vždyť jen hledají pomocí veřejných zakázek někoho, kdo by pracoval za ně. Takže se vrátím k titulku. Pro naše Romy by ten článek na iDNES měl být jen potvrzením, že pokud se rozhodli, jak mi tvrdíme, ždímat veřejné peníze, že v tomto úsilí nejsou sami a že samotné ministerstvo je jim vzorovým příkladem.

Paní Marksová, takto pohlíženo, by nám byl vlastně vzdělaný Rom spíše přítěží, než integrovaným občanem. Co Vy na to?

Článek, který mne donutil k tomuto textu je k nalezení zde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.