Pane prezidente, jsme snad nevědomá chátra?

Urážet inteligenci a ponižovat vzdělané bylo a je charakteristickým rysem nevědomců v mocenských pozicích. Náš národ má s tím historické zkušenosti.

Je smutné, že právě ve dnech, kdy vzpomínáme na všechny ty, kteří bojovali a mnohdy položili životy za naši budoucnost, jste to právě Vy, který budí vzpomínky na ty politické vůdce, proti nimž jsme jako národ v minulosti často vystoupili. Hovořili k nám se stejnou přezíravostí, arogancí, pokládali nás za méněcenné.

Každý vzdělaný a rozumně uvažující občan již nemá slov pro Vaše činy, chování a pokusy poučovat nevědomé. Vaše již cílevědomá snaha pomocí iracionálních prohlášení rozložit naši společnost je očividná, nepřehlédnutelná Vše jenom s touhou stát se velkým, největším, prostě kazatelem moudrosti a neomylnosti.

Člověk má již dojem, že se jedná o osobní pomstu všem těm, kteří s Vámi v minulosti nesouhlasili, či se nechovali podle Vašich představ. Při každém Vašem kázaní o morálce se prohřešujete proti základním principům jí samé. Vaše bohorovnost, s jakou nám udělujete rady do života, se stává chorobnou.

Jistě, že máte ještě sdostatek příznivců. Ti netuší, že jsou tou první obětí Vašeho přezírání. Jsou to ti, kteří se při obhajobě Vaší osobnosti nevědomky obracejí proti inteligenci. Nastává atmosféra, která je více jak podobná době komunistické nadvlády. Období, kdy jen právě tato nenávist dlouhou dobu udržovala na životě režim, který byl vše jiné, než ku prospěchu občanů.

A byl to právě rok 1989, kdy si národ uvědomil, že musí vystupovat jako homogenní celek, pokud se chce osvobodit z područí nevědomé hlouposti, do které byl komunistickými vládci uvržen. Po dlouhá léta to fungovalo, ale také ne věčně. Nic nepomohly ani všechny pokusy zničit a umlčet inteligenci. Bylo to nad síly komunistické moci a to přineslo také konec nadvlády tehdejších vůdců.

Doufám, že tento duch ještě neopustil naši společnost. Doufám, že inteligence neztratí na uznání ve společnosti a bude mít i nadále možnost pracovat k jejímu prospěchu. Doufám tedy, že přežijeme i období Vaší  „intelektuální“ nadvlády stejně tak jako v minulosti. Že nenastane doba, kdy ti chytří budou muset opustit tuto zemi, protože si jich společnost přestane vážit.

Tímto se obracím i na všechny zastánce a ochranitele pana Zemana. Uvědomte si jedno, vzdělaní  lidé jsou přirození odpůrci takovýchto osobností. Nejde o to, že by se chtěli povyšovat nad nevědomými spoluobčany, spíše za ně pociťují odpovědnost. Poukazují jen na to, že pan Zeman svých voličů jen zneužívá k udržení mocenské pozice. Jste jeho emocionálně reagující vojáčci, vaše budoucnost ho nezajímá.

Váš idol se bojí inteligence a vás používá k její diskreditaci. Jsme demokratická společnost, voliči rozhodují. Každý podle svého přesvědčení. Ale jsou okamžiky v životě národa, kdy je nutno zasunout do pozadí uměle vytvořenou nevraživost a uvažovat jako celek o budoucnosti. Právě tak, jako již mnohokrát v naší historii. Třeba jako v těch dnech, které právě oslavujeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.