Pane Obama, co takhle říci světu pravdu?

Pro amerického prezidenta a nositele Nobelovi cena míru je to asi těžké, možná i nemožné, dokonce i nepovolené. Plně to chápu, jedno asi s druhým nesouvisí. Přesto se domnívám, že slušnost normálního člověka vás zavazuje. Vyjma, že vaše postavení z vás dělá postavu vymykající se pozemskému soudu.

Víte, nejsem znalý všech technických vymožeností, které mají vaše špionážní služby k dispozici. Jedním jsem si ale jist, kdyby bylo v zájmu USA, aby se svět dověděl, kdy jsem se posadil na terasu mého domku v Praze, otevřel si pivo a zapálil cigaretu, tak by to bylo možné. Netrvalo by dlouho a celý svět by mohl pohlížet na mou maličkost.

Takže se vám nikdy nepodaří mne přesvědčit, že nikdo z vašich podřízených a věrných přesně neví, kdo je odpovědný za smrt všech lidí, kteří byli v tom osudném letadle nad Ukrajinou. Třeba již potřebné dokumenty leží na vašem stole a vy jen nemáte odvahu do nich nahlédnout. Ostatně jste již světu dokázal, že není problém spočítat nejen ruské tanky na ukrajinské hranici, ale dokonce i každou bednu piva ležící nedaleko.

Těžký to úděl politika, který je nazýván tím nejmocnějším mužem světa. Skoro mám s vámi soucit, protože jím již dávno nejste. Pomalu opadá svatozář, která vždy doprovázela americké prezidenty. Nenesete na tom vinu sám, již nemálo předchůdců se o to postaralo. Celkem škoda, jeden si zvykl, že existuje někdo, kdo všechno zařídí, když bude nejhůř.

Tedy míním pomoc slabým někde na zeměkouli. Poslední dobou to ale nějak nefunguje, není divu, ne každý jí rád hamburgery, ne každý se nechá opít rohlíkem a ne každý je rád krmen lží. Přiznám i, že to nemáte lehké, ale na straně druhé není možné přeci naznačit, že to vše děláte z donucení. Jakýpak by to byl americký prezident, který je jen sluhou něčích zájmů. Možná těch, kteří se již desetiletí drží v pozadí a jejichž obličeje nikdy nespatříme.

Jak říkám, nevím, jak to funguje v Bílém domě. Neznám tamní hierarchii, nevím, kdo komu tyká a kdo si koho posílá pro pivo. Jedno však vím, nejsem rád figurkou na vaší šachovnici. Necítím se dobře, pokud mám podezření, že bych se mohl stát obětí velké politiky. Ona totiž ta velká politika není pro malé lidi a já jsem jedním z nich. A tak se nezlobte, že po vás žádám něco, co mi asi podle vašich morálních představ nepřísluší. Jistě ale tušíte, že jsem jiného názoru, protože:

Jsou situace, které vyžadují, aby politik sdělit lidu absolutní pravdu. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.