Jo, pane Ištvan, ono se krade podle zákona!

Já jsem olomouckému odborníkovi na ochranu zákona strašně vděčný. Jeho bezmezná aktivita mne již zcela přesvědčila, že je u nás vše v pořádku. Všichni se drží zákona. A dokonce i ti, kteří si tu i onde přivlastní nějakých pár miliónů z cizího. Domnívám se tedy, že jsme docela slušná společnost, která se drží vlastních norem.

Ano, můžeme být hrdi sami na sebe. Jsme přímo vzorní občané. Myslím, že k tomuto poznání dospěla již většina. Takže tím by vlastně měla být úloha vrchního státního zástupce v Olomouci vyplněna. Tedy v oblasti výchovné. Vždyť i ten největší podvodník, který si přivlastňuje z veřejných peněz, už ví, že se mu dostane i státního osvědčení, že jednal přesně podle zákona.

Pravda, musí si občas něco odsedět v nepohodlné cele. Ale vyplatí se to. Vždy za to dostane plnohodnotné odškodné, které má ještě ten společenský význam, že je definitivně potvrzena jeho nevinnost a čisté úmysly. Vzbudí mnohdy dokonce i soucit. Takže si myslím, že by snad již bylo vhodné poslat pana Ištvana na zasloužený odpočinek.

Prostě splnil očekávané. Jistě, že je poněkud divné, že byl státní žalobce zneužíván v oblasti, kterou by vlastně mělo mít na starost ministerstvo školství, ale tak už je to u nás v Česku. Vypadá to tak, že se ještě ne zcela vyznáme ve strukturách demokratické společnosti. A ve vlastní legislativě již vůbec ne.

Může vzniknout i dojem, že nás ještě tíží můry dob minulých, kdy bylo zase obvyklé odsoudit nevinné, konstruovat procesy proti společensky nepohodlným. Teď jsme tedy udělali zákony tak, aby „třídní“ nepřítel nedošel k úhoně. Co bychom to byli jinak za demokratickou společnost? Plně to chápu. Odpůrce státu a okrádač společného vlastnictví musí přeci požívat zvláštní ochrany.

Je v tom, řekl bych, taková skrytá odpovědnost vůči hříchům minulosti. Nu, pane Ištvan, odvedl jste v tomto ohledu vždy dobrou práci. Ale je ještě něco, co mi trochu vadí. Mám takový nejasný pocit, že Vy sám jste to jaksi doposud nepochopil. Je mi to líto. Možná, že jste asi ne zrovna pozorně přečetl popis Vaší práce. Je ale docela možné, že něco takového ani neexistuje. Škoda.

Doufám, že se v tomto ohledu něco změní. Nebylo by totiž na škodu, kdyby se naše státní zastupitelstvo mohlo konečně věnovat původní práci. Tedy tomu, co občané očekávají od ochránců zákona. Jednoduše chránit ty čestné před těmi nečestnými. Pravda, asi by nebylo špatné mít tomuto požadavku odpovídající zákony.

Asi je to také historický pozůstatek. Ale z dob nedávných. Možná, že jsme nějak nepostřehli, že si různí vzdělaní filutové udělali zákony jen pro sebe. Prostě tak. Chtěli mít volné pole působnosti, chtěli si být jistí, že se nestanou obětí zastánců slušnosti a morálky. Chápu je. Vydělávat si v dnešní době na živobytí poctivou prací není „trendy“.

Myslím si ale, že tento „trend“ by měl být pomalu označen jako „out“. Mám totiž obavy, že nebude trvat dlouho a již nebude kde krást. Ovšem smutnou roli zde hraje mnohdy EU. Ty dotace. Tam se dá ještě hodně vytřískat. Nebo již tu máme jiný „trend“, který jsem ještě v mé naivitě neobjevil?

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.