Hodina „expertů“ opět udeřila

V budově palestinského zastoupení v Praze vybuchla nálož. Silou exploze byl zasažen velvyslanec, který později v nemocnici na následky svých zranění zemřel. To je vše, co opravdu víme. Jenže, když jeden čte vše, co se kolem toho píše, když poslouchá rádio a dívá se na televizi, nevyjde z údivu, co všechno se z této dvouřádkové informace dá vydedukovat. Analýza nevědomých komentářů stíhá analýzu nevědomých proti komentářů.

Vlastně to vypadá, že „víme“ absolutně vše. Přesto se již ale zároveň tvrdí, že se nikdy nedovíme pravdu. Hledáme ji vůbec? Mé zkušenosti mi říkají, že vlastně ne. Bylo by totiž zapotřebí počkat, co nám sdělí opravdoví odborníci. Ti potřebují čas, přesně ten, který my nemáme, my musíme vědět vše hned a média nás v tom vesele podporují. A kdo hodí „pravdu“ na mediální trh dříve, ten lépe prodá.

Jsem tedy bombardováni všemi možnými úvahami všech možných „expertů“, které se zakládají na tom, že nikdo nic neví. Jsou si ale absolutně jistí, že jejich teorie je nejblíže pravdě. Pak je řada svědků, kteří nic neviděli, ale to co viděli, je přeci jasné. Každý nám sděluje tu úplnou pravdu, která je ta pravá. Je jich tolik, tedy těch pravd, že si každý může vybrat podle libosti. Prostě tržní hospodářství.

Není proto asi vhodné se zabývat tím, že to vše možná bylo jinak, protože tím bychom znevážili mnohé pravdy již jednou vyřčené. A opět důvod k tomu, pravdu nehledat, spíše tvrdit, že to je zbytečné, protože ji stejně nikdy nenajdeme. To je také v podstatě reklamní trik.

A přitom ten výbuch možná jen dokázal, že palestinská arogantní nevědomost o vlastních politických cílech může sahat až tak daleko, že často zabijí nejen nevinné kolem sebe, ale je schopna i ničit samotně Palestince. To není ale nic nového, to již dokazují několik desetiletí svou „mezinárodní“ a vnitřní politikou. Jásir Arafat byl v tom nepřekonatelným mistrem.

Tohle by také mohlo být „pravdivé“ tvrzení. Možná. Jenže to není vůbec vzrušující. Co už je zajímavé na tom, že si jeden nebezpečný hlupák, jeden z tisíců, hrál s něčím, s čím by neměl. Ne, tomu se nedá věřit. Ale možná, že se dá alespoň věřit tomu, že na celém světě jsou tisíce jiných hloupých nadšenců, kteří ho povyšují na bojovníka za mír. Prý za to i musel zemřít.

Izraelská tajná služba ho prý odstranila. Protože kritizoval výstavbu sídlišť na palestinských územích. Tedy, kdyby to měla být pravda, tak už by Izrael musel válčit na všech frontách, existují milióny, kteří takto kritizují izraelskou politiku. Neznám případ, kdyby někdo za to zaplatil smrtí. Jsou ale „experti“, kteří to vědí lépe. 

No, jak říkám, my přeci chceme znát jenom tu pravdu, kterou se nikdy nedovíme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.