11 miliard z EU! Mám se snad rozčilovat?

Zatím nevidím důvodu. Ne, že bych souhlasil s jedním zkušeným politikem, který se v ČT vyjádřil v tom smyslu, že to je zcela zanedbatelná částka v rámci EU rozpočtu. To tedy ne. Já si myslím, že je to skutečně dost peněz. Pro dobrého obchodníka má každý euro cenu, každý se musí tvrdě vydělat. Ale politici to vidí vždy trochu jinak, oni peníze dostávají, nikdy si je nevydělávají. 

Ale budiž. Svoboda názorů přináleží i autorovi tohoto výroku. Já tvrdím, že 11 miliard EU není zrovna málo. Pro Česko je to asi tak 300 miliard korun. Pan Babiš by se potěšil, kdyby mu je někdo poslal. Snad bych z toho měl i něco já. Máme ale oba smůlu, ty miliardy mají skončit na Ukrajině.

Nejsem si však tak dalece jist v čí kapse. Je ale docela možné, že je i řada českých firem, které čekají na zaplacení účtů poslaných do Kyjeva. Pakliže ano, tak by se ty penízky mohly kutálet i k nám. A nejen to. Ono by se mohlo i dál obchodovat. Vlastně inkasovat peníze z EU. Takže proč se bránit tomu, aby Brusel pokračoval v rozdělování balíčků.

Samozřejmě bych rád viděl, aby to někdo kontroloval, kam se pak ty peníze v Kyjevě ztrácejí, zda nekončí v nějakých děravých kapsách. Ostatně s tím máme také „dobré“ zkušenosti. Ale přesto ne všechny peníze zmizely v temných tunelech. Musíme připustit, že se za EU dotace u nás i dost postavilo, že nám to pomohlo. A pokud vím, tak do Bruselu posíláme méně peněz než nám on nabízí.

Jsme ovšem tak hloupí, že nejsme schopni si ty miliardy vyzvednout. Tak to jsou Ukrajinci jiní čímani, ti budou hned vědět, na co ty miliardy potřebují. Takže, když si je vezmou, tak bychom neměli pukat závistí, když my sami to nedokážeme. Nehledě na to, že si myslet, že ty peníze v Bruselu jsou jen naše peníze, nemusí být také zcela pravdivé.

Takže, jak říkám, zatím se nemíním rozčilovat. Ti pánové z EU také zrovna nejásají radostí a nejsou ochotni hned vše poslat, spíše po kouskách. Přeci jenom se něčemu přiučili. Peníze si sice občas tisknou, ale vyhazovat je jen tak, si už nedovolují. Pravdou také je, že občas těmi balíčky jen bohaté země zachraňují vlastní hospodářství. Platí vlastní účty. Proč bychom se na tom nemohli přiživit i my?

Pochopitelně, že to vše zde, jsou jen slova, volné myšlenky, možná i zbožná přání. Normální člověk do toho finančního a politického světa nesmí nahlédnout, vše se odehrává za zavřenými dveřmi. To, co se pak objevuje v mediích, je mnohdy prapodivné, jeden ani neví zda je to vůbec pravda. Nemyslím proto, že by bylo špatné, si dát trochu odstup a počkat, jak to vše dopadne.

Jasně, že o tom všem můžeme horkokrevně diskutovat, můžeme si zkrvavět hlavy a udělat šrámy na duši. Ale zatím nevím k čemu by to bylo dobré. Zrovna tak, jako pořád házet bláto na druhé. Jako by ho v Bruselu již nebylo dost. Nehledě na to, že se jeden ani neubrání tomu, aby se také sám nezašpinil.

Občas je snad lepší zůstat jen prostým divákem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.