Zatím může Obama jen skřípat zuby!

Tedy, aby bylo jasno, nemíním se zde zabývat obvyklou tématikou jako jsou lidská práva, mezinárodní právo a vůbec to vše, čím přikrašlujeme náš obraz o světě, ve kterém žijeme. Spíše vycházím z poznání, že politika a diplomacie je celkem špinavá práce s prazvláštní morálkou. Tedy jen boj o moc. Rozšiřování sféry vlivu.

A v tomhle pohledu jsou pro mne pánové Obama a Putin pouhými protivníky. Jak se často říká, sedí nad šachovnicí, kde se hraje o budoucnost světa. Ani jeden ani druhý nemá také žádné skrupule. Občas se i pokusí nechat zmizet nepohodlnou figurku protivníka, pakliže je ten nepozorný. Celkem tvrdí hoši, řekl bych.

Jak to tak vypadá, bude Krym zase součástí Ruska. Zatím bez jediného výstřelu. Opravdu geniální šachový tah kremelského vládce. O něčem takovém se může americkému prezidentovi jen snít. Nemohoucně poslal někam pár letounů a i nějaké loďstvo se dalo do pohybu. Hovoří o nebezpečí vycházející z ruské politiky. Prý pro celý svět.

Odpovědí jsou mu chladná kremelská slova. „Ameriko, dej si jednou pohov a ono se to uklidní.“ V podstatě nemorální, ale pragmatický návrh. Putin chce prostě Krym a také ví, že ho dostane. Ví, že Amerika nehne ani prstem. S Ukrajinou je to asi trochu jiné. Tam vojáky jen tak poslat nemůže, tu je lepší si koupit.

Chudý zrovna není, může si to dovolit. EU se o to bude asi také snažit. Pro Putina by to mohla být docela zajímavá pokerová partie. Snad by se mu dokonce mohlo podařit shrábnout do banku i ty žetony z Bruselu. Proč ne? Chtějí se tam také trochu zabydlet, nemělo by to být pro ně zadarmo. Co naplat, obchod je obchod. Ten nezná přátele.

Takže si myslím, že si v současné době celkem každý může udělat trochu reálný obraz o našem světě a jeho vládcích. Pravda, mediální obraz je trochu komplikovaný, v podstatě jen směs spekulací a populistických vyjádření. Ale tak složité to zase není. Vždyť je to jako při fotbalovém zápase. To také lze číst všechny odborné analýzy, jak ten či onen hrál, zda byla taktika dobrá, či špatná.

Nic ale nebrání tomu, se jen podívat na konečný výsledek. Vždyť jen ten opravdu platí, plané řeči na jeho stavu nic nezmění. Troufám si tedy tvrdit, že v zápase Rusko versus USA to zatím stojí 1: 0 pro Putina. Možná, že teprve po prvním poločase, možná, že se obě strany dohodnou i na odvetě. Ale asi docela přátelsky.

A Evropa a její společenství? Co jí zbývá? Asi jen pokus přisadit si na výsledek zápasu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.