Zeman, Veleba a jiní hrobaři intelektu a kultury!

Ten, kdo usiluje o zrušení poplatků pro veřejnoprávní média je nejen zapřísáhlý nepřítel kulturních a společenských hodnot, ale i osoba,  která nikdy nepochopila společenský význam a úlohu těchto institucí. Pokud je taková osoba v pozici politika, tak jen přiznává nevědomost hraničící s primitivismem demagoga, který sleduje jen osobní cíle, ale v žádném případě nejedná v zájmu společnosti.

V současné době není snad většího zla v naší společnosti, že samotná hlava státu a Česká televize. Obě tyto instituce svým chováním společnost rozpolcují a zeslabují. Nejhorší na tom je, že jejich jednání je determinováno ješitností a nikoliv zájmem o dobro společnosti. Arogantnost formulovaných prohlášení je také jejich výsadou.

Že Česká televize v oblasti zpravodajství a informovanosti veřejnosti hraje prapodivnou roli, je nesporné. Ale přes veškerou kritiku, plní svoji úlohu lépe, než privátní média. Pokusy o její zrušení jsou opravdu projevem absolutní neznalosti potřeb demokratické společnosti. Hlavním úkolem veřejnoprávních médií je vytvořit pevná společenská měřítka, podle kterých je pak možné posuzovat společenské, hospodářské a politické jevy.

Její nezávislost je pak nutno spatřovat v tom, že koncentruje pozornost společnosti na ty nejdůležitější prvky všeobecného dění. A to právě ve skoro konzervativní formě, která je oproštěna ode všem mediálních triků privátních médií. Nejde přitom jen o reklamu jako takovou, ale celou tu podbízivou a primitivní formu, jež se údajně orientuje na potřeby diváků.

Veřejnoprávní televize by se měla soustředit na potřeby občanů a společnosti. Měla by respektovat fakt, že existuje zásadní rozdíl mezi občanem a divákem. Mezi aktivním členem naší společnosti a pasivním pozorovatelem. V okamžiku, kdy se začne podvolovat populistickým trendům, selhává. A to je hlavní nedostatek České televize. Tento vývoj poznamenává z velké části nejen oblast zpravodajství, ale i uměleckou tvorbu.

Veřejné prohlášení pana Zemana není tedy bezprecedentní útok na Českou televizi, ale je to výrok hloupý a hodný populistického a regionálního politika. Prohlášení mluvčí ČT se pak odehrálo na stejné úrovni. Bylo jen důkazem bezmezné nevědomosti. Mimo jiné také očekávám, že ředitel České televize opět zmizí v pozadí zahalený do své obvyklé bezcharakterní mlhy.

Úřad prezidenta a veřejnoprávní média jsou základním znakem a tím nejdůležitějším prvkem demokratické společnosti. Mají ji jednotit a posilovat a ne rozbíjet a oslabovat. A i ten nejzavilejší kritik pana Zemana nebude volat po zrušení funkce prezidenta. Zrovna tak by se ale neměl ani ten nejostřejší kritik veřejnoprávních médií pokoušet je odstranit.

Žijeme v demokratickém systému, který má všechny prostředky k tomu, aby negativní jevy ve společnosti napravoval a ne je s primitivismem nevědomce rozbíjel kladivem.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.