Suchoprdi a Zemanova vajíčka…

Nebyla ani natvrdo vařená a ani nelítali pukavci. A ještě se žádný z těch intelektuálů ani netrefil. Takže co?  Nakonec bych řekl, škoda těch vajíček. Doufám alespoň, že se jednalo o nějaké levné. Těch drahých by bylo pravdu škoda. Takže cílená osoba to přežila bez vážné újmy a erární kvádro ochranky bylo dáno do čistírny na státní útraty, takže jsme to zase zaplatili všichni bez rozdílu, což se při těch miliardách vytažených z našich kapes stejně ztratí.

Nevidím důvodu se tím dále zabývat. Ale přesto je to zase tady, mnozí o tom mají chuť diskutovat, jsou dokonce pobouřeni. To, že prý nedojde k potrestání viníků, pokládají za do nebe volající nehoráznost. Opravdu nevím proč to mnohým dráždí nerv. Možná, že je strašně pohoršuje, že musí ty škody také platit.

Tváří se ale přitom, jakoby to byli  zastánci práva, ochránci svobody, bojovníci za demokracii, za spravedlnost a co já vím čeho ještě. Prapodivně formulují svá rozhořčení. Už ta verbální strohost z nich dělá takové smutné postavy. Je mi jich líto. Postrádají takovou tu lehkost lidského myšlení. Chybí jim odstup a porozumění pro člověka a jeho emoce. Prostě jsou to suchoprdi, utrousil by mimoděk životný člověk

Řekl bych dokonce, že je pro ně fluidum volné myšlenky a ducha noční můrou. Prostě nemají v sobě ani špetku člověčího citu. Možná, že se i lidí z masa a kostí bojí. Vůbec je totiž nenapadne, že pakliže jsou občané v intelektuálním zoufalství dohnáni k tomu, že jejich jediným možným projevem nevole se stanou vajíčka vrhaná na postavu prezidenta, je možná opravdu něco v nepořádku s naší společností.

Že ti protestující mají třeba oprávněný pocit, že se jim nedostává pozornosti, nikdo jim nenaslouchá. Jejich volání možná naráží jen na povýšenost a aroganci. Jejich lidské touhy jsou ignorovány. Ano, ale to je právě ta situace, kdy jsou základní občanská práva a národní hrdost v nebezpečí. A ti rozhořčení a duchem omezení suchoprdi naplněni touhou po pomstě volají, aby prostá lidská touha po svobodě slova a projevu byla opět trestána.

Ale jak vidno tak daleko ještě nejsme. Zatím není házení vajíček na postavu prezidenta trestné. Řekl bych skoro díky bohu, ale to bych lhal, já se raději spoléhám na určitou spravedlnost vycházející z lidského rozumu. Je totiž namístě občas krotit ten mnohdy nesmyslný výklad zákona. Hlavně, pokud by byl prohřeškem proti morálce lidské společnosti, pokud by snižoval pohled na duševní úroveň národa.

Ostatně si myslím, že ti tak „nevhodně“ protestující, by násilím zabránili každému pokusu o znevážení respekt budící osobnosti prezidenta Českého národa. Pokud by jim ten dal možnost. Mají totiž vrozenou úctu ke každému nositeli ducha obohacujících myšlenek. A to je v mých očích tou největší omluvou, která by měla i uspokojit každého řádného a poctivého občana.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.