Zneužitá paní Marksová-Tominová

Tak to vypadá, že budoucí ministryně práce a sociálních věcí má celkem nepříjemný  problém. Zamotala se v jihomoravském kraji s nějakou firmou, ta je v likvidaci a stát po ní vyžaduje 20 miliónů. Vlastně u politiků dnešní doby nic neobvyklého, že jsou vždy u toho, kde chybí nějaký ten milión veřejných peněz a musí obracet kapsy naruby.

Jenže to není ledajaká firma, ale společnost Místní sociální služby. Tedy oblast, kde by paní Marksová-Tominová měla být tou nejlepší odbornicí. Proto zde asi sedí ve správní radě. Spolu s jistým panem Zemanen, který firmu loni v březnu založil. Proč ne, zamával kouzelným proutkem a desítky miliónů dotačních peněz proudily na konto firmy.

Pak to bylo ale místnímu úřadu práce nějak podezřelé, tok peněz byl zastaven a teď požaduje 20 miliónů zpět. Není prý jisté, na co všechno byly peníze vlastně použity. Vlastně se tedy z pohledu občana jedná o běžnou záležitost dnešních dnů. Kdyby ale právě nedošlo k tomu, že paní Marksová-Tominová bude jako ministryně šéfem úřadu, který po ní vymáhá peníze.

Ale ono se to jistě nějak vyřeší, je vždy jen věcí názoru jak si vyložit střet zájmů. Ostatně vlastně o žádný rozpor nejde. To, aby se těch 20 miliónů nemuselo vyplatit, je přeci v zájmu budoucí ministryně, takže se spíše jedná o soulad než střet. Ale jak říkám, to se nějak srovná.

Mne však zaráží, jak se k tomu budoucí nejvyšší odbornice na sociální problematiku staví. Zde její slova:

„Někteří lidé mi říkali, že moje jméno v projektu bylo zneužito. Dosud jsem ale neviděla žádný důkaz, který by byl s tvrzeními pana Zemana v rozporu. Stále nemám v ruce žádný dokument, který by dokazoval, že přidělené prostředky nebyly využity přesně v souladu se schváleným projektem. Podle mého názoru není oprávněné žádat finance zpět. Dodnes nerozumím tomu, proč musel tento projekt jít do likvidace.“

On se už jistě někdo najde, kdo jí to vysvětlí. Třeba policie, která už pilně vyšetřuje.

I když je to prapodivné nevědění. Seděla přeci ve správní radě spolu se jmenovaným, jinak nikdo. A přesto nemá ponětí, co se kolem ní dělo. Že by tomu všemu opravdu nerozuměla? Že by nevěděla, jak by firma zabývající se sociálními službami měla fungovat? Kdo a za co dostává peníze? Nic jí nebylo podezřelé?

Jestliže by tomu tak opravdu bylo, tak mám velké obavy o naši budoucí ministryni práce a sociálních věcí. Pan Sobotka ji prezentuje jako tu největší odbornici. Já mám ale strach. Kolik času bude potřebovat k tomu, aby pochopila, že je členkou vlády? Bude jí na první pohled jasné, že je ministryní? Pochopí vůbec, co se to kolem ní děje?

Prostě mám velké obavy abychom za několik měsíců neslyšeli:

Někteří lidé mi říkají, že moje jméno bylo ve vládním projektu zneužito.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.