Učitelé všech škol, spojte se!

Tedy pokud se domníváte, že by nebylo na škodu zachránit vaši pověst v naší společnosti, která pro vás nachází více jak často jen slova nepochopení a mnohdy i opovržení.

Jako důkaz třeba slova paní ministryně, které se vyjádřila k vedení školy, kde zdomácněly celkem volné mravy. Každý si tam dělá co chce, jeden šikanuje druhého a pan ředitel nad tím trůní s bohorovností absolutního nevědomce, ignoranta a ješitného vládce, který postrádá jakoukoli morální odpovědnost.

Co tedy k tomu paní ministryně? Jestli tomu tak je, tak by pan ředitel a vedení mělo odstoupit. A co k tomu příslušný magistrát? V podstatě to samé jen v růžovém. On by pan ředitel měl dobrovolně odejít. Co z toho vyplývá? Alespoň pro mne. V naší společnosti neexistuje nikdo, kdo by byl ochoten převzít morální odpovědnost za úroveň našeho školství.

Se vší pravděpodobností je to i všem, kteří by za to odpovědní být měli, dokonce zakázáno legislativou. Může mi někdo rozumně vysvětlit na co si to tu v Česku hrajeme? Každopádně dokazujeme, že naše školství je odvislé od systému, který nemá nic jiného na starosti, než ho zničit. Je jen důkazem, že jsme se spokojili s tím, že nad vzděláním vládnou sice vzdělanci, ale nikdo se nestará, co to vlastně studovali.

Či jsou to již mentální produkty zcela nefunkčního vzdělávacího systému? Tedy nacházíme se ve stavu, který trochu připomíná perpetum mobile? Tedy hloupý systém si sám pro sebe produkuje hloupé zastánce, kteří jsou zárukou neměnnosti struktury jako takové? Nic ve zlém, ale trochu mi to připomíná staré časy, kdy se pro tyto účely studoval marxismus-leninismus na speciálně vedené ideologické škole.

Nepokládám se za nevychovance, ale za vlasy mne nesměli tahat ani komunisté a tak není důvodu, proč bych to měl povolovat mým žákům. Zákon sem, zákon tam. A rodiče, kteří si přijdou potom stěžovat? Prosím? Zůstanou před branou školy stejně jako jejich povedená a nevychovaná dítka. Tak tomu vždy bylo a být musí. Tedy pokud se domníváme, že naše společnost se v budoucnosti neobejde bez vzdělaných a slušných občanů.

Pokud tedy žijeme v době, kdy se pedagogika nachází v určitém bezvládí, nezbývá nic jiného, než aby vše vzali do rukou učitelé. Ano, byl bych proto, aby to byli učitelé a ne pedagogové. Důvody jsem již uvedl. Prostě ti, kteří nemají problémy minimálně s verbální rákoskou. Kteří se neobávají, že nekompromisní slovo a důslednost „láme“ jedinečnost prapodivných charakterů, které jsou tak jako tak velkým nebezpečím pro každého slušného občana naší společnosti.

Nezbývá nic  jiného, než aby se učitelé jednotlivých škol pokusili nastolit pořádek. Určitě bude možné najít i velkou podporu od těch rodičů, kteří chtějí posílat děti do škol bez obav před šikanou všeho druhu, včetně našeho zákonodárství. Že to vypadá na vzpouru? Jistě. Ale kde jinde je možno začít bránit duchovní bohatství, než právě ve škole. Kde  jinde je možno obnovit základní morální hodnoty určující lidské vztahy?

Že se to těm nahoře nebude líbit? V to doufám. Že se možná začnou bránit všechny možné „privátní“ spolky, které ovládají naše školy? Tedy myslím ty, které za velký peníz velmi špatně suplují povinnosti jinak přináležející ministerstvu školství? Těším se na to, kdy všichni ti „experti“ vyrukují na veřejnost, aby zde dokázali zbytečnost vlastní existence.

Pravda, žádat od učitelů nějakou vzpouru proti vrchnosti je trocho odvážné, zvláště při pohledu na jejich platy. Stát s nimi doposavad  zachází jako s onucí. Přidá jen když musí. Má také problém s tím, zda si vládnoucí vrstva může vůbec dovolit konkurenci vzdělaných občanů. Vládnout hlupákům je přeci jednodušší.

Takže je zbytečné chodit kolem horké kaše. I za ty platy je nutno najít odvahu a pokusit se spoluprací učitelů a rodičů nastolit pořádek. Určitě se najde dost těch,  kteří pokládají vzdělaní za nezbytné. Ale, prosím, vzdělání jako takové, ne kupování si titulů, které se v naší společnosti rozmohlo tak dalece, že je možno hovořit o samostatném hospodářském odvětví. Negativní dosah tohoto trendu již postihuje mnohá společenská a hospodářská odvětví.

Jak já říkám: Čím dál tím více nám vládnou vzdělaní nevzdělanci. Teď již dosáhli i skoro definitivní kontroly nad školstvím, což jim ze strategického pohledu zajišťuje stabilní mocenskou pozici. Jejich budoucnost se tím stává jistou. To, že tím ohrožují budoucnost národa samého je v nejmenším nevzrušuje. Proč také. Společenská a morální odpovědnost je obor, který již s úspěchem vymítili ze všech škol.

Obnovit autoritu učitele je společenský problém. Ale životně důležitý pro budoucnost. Strašně bych si přál, aby to pochopily naše vládnoucí „elity“. Jsem však skeptický, protože to není v jejich zájmu. Ti jedinci by museli přiznat veškerou vinu, která vedla k dnešní situaci. A to je opět něco, co se ve škole již „nestačili“ naučit.

A tak jedině spolupráce rodičů a učitelů může být protiváhou proti „zákonům“ které ničí naše školství. Musí to být vzpoura proti vrchnosti. Bohužel. Teror státu dosahuje v mnoha oblastech vrcholu. A školství jako takové je vždy zcela precizním obrazem těchto snah. Zde si totiž „stát“ vychovává občany k obrazu svému. A dlužno podotknout, že tak poslední dobou činí velmi úspěšně.

Korupce, podvody a okrádání se navzájem dosahuje neustále mnohem vyšší „kvality“. Je více jak patrno, že jsou zde činí velmi „vzdělaní“ lidé, kteří se honosí neskonale odbornými vědomostmi, jež jim umožňují škodit společnosti přesně podle litery zákona. Stačí se podívat na rozsah kriminality, která již ovládá celý internetový svět.

Inteligentní společnost, která má ještě zbytky morálních hodnot, by neměla mít problém s nastolením pořádku na oné inkriminované škole. Měl by na to stačit maximálně měsíc. Ani o den déle. Každá hodina navíc jen dokazuje neschopnost a neefektivnost našeho systému školství a přináší jen další argumenty dokazující naši kulturní dekadenci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.