Tak nám zase zavřeli jednoho podnikatele

Vlastně nevím, zda bych neměl psát „podnikatele“, či se jednalo opravdu o podnikatele.  Už se v tom skutečně nevyznám. Podle médií je většina podnikatelů zavírána, obviňována z korupce, zase propouštěna, občas i za podivných okolností umírají, kdesi se skrývají, před soud se nedostavují. Tedy pokud se můj názor bude vytvářet podle mediálních informačních zdrojů, tak jiné „podnikatele“ neznám. Tedy já bych je právě psal v uvozovkách. Možná ale jsme už tak daleko, že ti lidé, kteří se zabývají čestným obchodem, které znám spíše jen z okrajových zpráv a nebo z přímého kontaktu, jsou takovou raritou, že právě ty musíme označovat za „podnikatele“. 

Každopádně myslím toho „pána“, který se kdesi na jihu Afriky dostal do vězení. Podle skoro minutových zpráv nabývám dojmu, že se jedná o veledůležitou událost. Nevím. Já tu důležitost vidím asi trochu jinak. Naše soudy stejně nestíhají. Jsou také mateny podobným problémem jako já, tedy také přesně neví kdo je „viník“ a kdo zase viník. Policie je na tom ještě hůř, ta snad v té svaté válce proti korupci už musí dávat pozor, aby nezavřela sama sebe. Panečku, to by bylo nadělení. V tom bych se už opravdu nevyznal.

Když si pak vzpomenu na to poslední všeobecné ulehčení, když ve Švýcarsku odsoudili nějaké ty naše občany zabývající se prapodivným podnikáním, nemohu se ubránit dojmu, že tento druh exportu značně pomáhá nejen naší bezradnosti, ale šetří nám i dost peněz. Snad jediné co ještě zbývá je, aby to pochopila i mediální část naší společnosti. Nevím, kolik lidí, tedy čtenářů, posluchačů a diváků, by se urazilo, kdyby se častěji dověděli, že mezi námi žijí i celkem čestní lidé.

Já osobně bych opravdu neměl nic proti tomu, kdybych se v úvodu zpráv třeba dověděl, že je někdo šťastný prostě z toho, že mu pole dobře urodilo, že má třeba radost z toho, jak se ty brambory letos vydařily. I já bych byl šťastný, protože bych měl jistotu, že se nějaká dobrá duše stará o to, abych neměl hlad. A docela rád bych se s ním spojil, určitě bychom něco vymysleli proti těm, kteří by se snad pokusili nám ty brambory ukrást.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.