Pane Sobotko: Obchod je obchod

Co je psáno, to dáno. Tedy v koaliční smlouvě. A co není, o to se musí bojovat. Tak už je to v opravdovém životě obchodníků. A pokud je Vaším protivníkem pan Babiš, tak bych Vám radil dát si pěkný pozor. Ne abyste, jak se říká, ztratil i ty poslední kalhoty. Minimálně jedny budete potřebovat při nástupu před pana prezidenta, až budete žádat o definitivní svolení spoluvládnout.

Teď si stěžujete, že pan Babiš jako ministr nemá chuť, aby ho nějaký Váš stranický přítel kontroloval. Pokud by šlo jen o dívání se mu na prsty, to by asi strpěl, ale kecat mu do jeho práce, to jaksi nesnáší. Moc se mu nedivím, já se mnohdy cítil také za něco odpovědný. To jsem také neměl rád, když se mi do toho někdo míchal. Nesl jsem odpovědnost, tak muselo být všechno podle mého. Když někdo pořád někam strkal prsty, tak jsem mu je prostě přiskřípl.

Vím, v politickém životě je to trochu neobvyklé nést za něco odpovědnost, ale u řádných obchodníků je to normální. Většinou jsou féroví, ale hrozně tvrdí. Prostě dělají podle svého. A pan Babiš nevypadá na to, že by se chtěl změnit. Zda se mu opravdu povede to, co slibuje, nevím, ale nepokládám ho za tak hloupého, aby při případném úspěchu zapomněl, že podíl na zisku slíbil občanům.

Takže jsme jako občané podílníci na rizikovém obchodu. Ale šance, že by prohrál, nejsou zrovna velké, spíše naopak. U Vás je to jinak,  podílníci na úspěchu Vaší strany zatím moc radosti nikdy neměli, spíše se jednalo o ztrátu, než o zisk. Ale dobrá, Vaše strana dostala opět šanci, tak se jí chopte.

Teď máte vedle sebe někoho, kdo neví nic o „politickém“ kšeftaření, ale jen o skutečném obchodování. Dotáhl to hodně vysoko, asi tomu trochu rozumí. Ať toho dosáhl tak nebo onak, neúspěšný nebyl. Na druhé straně ty „stranické“ metody nejsou také zrovna moc čisté, podívejte se na sebe. Budete asi premiérem, ale s pěkně odřeným nosem.

Já bych se ani moc nerozčiloval nad tím, že vám pan Babiš říká kluci. Nedá se nic dělat, má na to věk i postavení. Nezbývá, než trochu zaskřípat zuby a snažit se z toho udělat to nejlepší. Podívejte, vždyť ono se to panu Babišovi nemusí vůbec podařit, tedy to, co si předsevzal. Pak je přeci lepší  u toho „přímo“ nebýt. Proto ho nechte, ať si dělá co chce. 

Nechcete přeci aby neúspěch pana Babiše byl přičítán Vaší straně. A pokud bude mít úspěch, tak toho můžete chladnokrevně využít. Vždyť to bude úspěch Vaší vlády. Rozumíte? Třeba by nebylo špatné konečně zanechat jako premiér dětinského stranického hašteření. Možná, že tím paradoxně uděláte něco pro Vaši stranu. Myslete na ty, kteří by Vás třeba mohli volit, nemyslete jen na ty, kteří Vás již zvolili.

Pochopte konečně: Obchod je obchod.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.