Pane Obama, Putin je dobrý kumpán, že?

Jo, ten ví, jak se dělá světová politika. Je ze staré školy a už od mládí ho učili, že bez třídního nepřítele nic nefunguje. Ono už to bylo také trochu nudné. Na obou stranách. Popularita nic moc, jeden se již pomalu i jako prezident nedostal na obrazovku světové veřejnosti. Teď je zase vše jak má být. Silácké řeči ovládají titulky, občané jsou vzbuzeni a správně motivováni.

Křiklouni mají zase něco jako studenou válku. Opět se haraší zbraněmi. Chleba bude určitě dražší, ale nevadí, občan to chápe. Rád se přeci obětuje na oltář svaté války. Domácí problémy budou posunuty stranou a do popředí se dostane zase boj za svobodu. Ano, ta je důležitá. Není nic horšího, než závislost. Hlavně na konkurenci.

A aby to vše dostalo opravdový lesk, tak se pan Obama vydal na reklamní kampaň po evropských zemích. Nevypadá to ale, že by o nich něco věděl. I přes usilovnou práci NSA. Tedy on třeba ví, co si špitala paní Merkelová s kdekým, ale pochybuji, že by se staral o to, co si tak vykládají občané.

Proč také? Vždyť oni přeci uvítají absolutní závislost na USA. Nepřejí si nic jiného, chtějí být svobodní. Takže budou s radostí kupovat americkou energii v podobě kapalného plynu. Hlavně je strašně potěšilo ujištění, že ceny bude určovat volný trh. Jak jinak, i zde panuje svoboda.

Dovedu si třeba představit ty nezaměstnané ve Španělsku. Tvoří skoro čtvrtinu obyvatelstva. Ti mladí jsou na tom ještě hůře, v mnohých oblastech jich je až 40 procent bez práce. Určitě teď pociťují, jak se před nimi otevírá vidina jasné budoucnosti. Ano, demokratická Ukrajina jim bude záchranou. Určitě. Stačí přeci jen poslouchat amerického prezidenta.

Je to velký muž. K tomu všemu se mu také dostane posvěcení od Svatého otce. Více si přeci řádný Evropan nemůže přát. A hlavně my Češi, že? S papežem jsme to nikdy moc neuměli. A s těmi Rusy to bylo vždy trochu komplikované. Ti už hráli u nás skoro každou společenskou roli. Vše jasné bylo snad jen při hokejových zápasech. Tak teď je zase budeme nenávidět.

Praktické to zrovna není, ale když si to politici přejí, tak proč ne. Doufám jen, že na to budou také nějaké dotace. Prostě nemáš rád Rusy, tak napiš nějaké odůvodnění a tady máš zase pár miliónů. Možná, že se zavede i nějaký paušál. Bylo by to spravedlivé, vždyť občan podporuje třeba i něco, čemu nerozumí. Tváří se solidárně. Žádný důvod to dělat zadarmo.

Mne by ale přeci jenom zajímalo, jak chce americký president řešit ty problémy, na které sám nestačí. Třeba takovou Sýrii. Tam by třeba mohla Moskva pomoci. Nebo Čína. Ta se zatím tváří neutrálně, ale jeden nikdy neví. Na druhé straně je to taková spolehlivá komunistická diktatura. Nedělá ani žádné problémy. Dá se s ní docela svobodně obchodovat. Ano, svoboda je přeci důležitá.

A Putin? Zatím to vydá na dobrý mediální a politický střet. Trochu sankcí neškodí, je to dobré koření pro pokrmy podávané občanům. Kdyby to moc bolelo, tak je tu ještě ten červený telefon. Mezi kumpány je vždy čas na přátelský dohovor. Když nic jiného, tak dát třeba ten správný tip na nákup akcií. Na boji za svobodu se dá přeci docela dobře vydělat. I její cena podléhá zákonům volného trhu.

Občane, ty jsi přeci světa znalý, ty to už pochopíš. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.