Pane Křečku: Demokracie není svatá!

Jsem asi snílek a mám o Vaší společenské úloze v úřadu ombudsmana asi zcela scestné představy. Domnívám se totiž, že byste se měl starat o to, abychom tu měli trochu spravedlnosti. Víte, podle mne je demokracie neustálý myšlenkový boj, jehož cílem je snaha dosáhnout tolerance a úcty jednoho k druhému.

Je to těžká robota, vyžaduje snahu každého jedince. Myslet si, že to vše za nás vyřídí nějaké zákony, je postoj mylný a nevede tam, kam si přejeme jít. Měl byste tedy vědět, že naše zákony mnohdy spíše chrání podvodníky a lidi nečestné, než ty slabé a poctivé.

Měl byste také vědět, že demokracie se může i zvrtnout v diktaturu několika pár jedinců. Že si vytvoří podmínky, kdy není možno věci změnit argumenty v civilizované diskusi. Občané mají  pocit bezmocnosti a bezpráví. Dojde k násilí. Je to čin určitého zoufalství, v podstatě volání po pomoci ve stavu nouze.
     
Tak tomu bylo i na Ukrajině. Není na nás tyto lidi soudit, můžeme se jen zamýšlet nad tím, zda to vše bylo nutné, zda bylo nutné aby umírali lidé. Vy jste si to zjednodušil. Pro Vás je státní moc svatá. Vám stačí, že byla zvolena demokratickou cestou. To ji podle Vás plně opravňuje k násilí. Dává ji právo se bránit.

Je to jistě pragmatické vysvětlení, ale poněkud chudé na intelekt a morálku. Možno i říci, že je to věc názoru. Budu s tím i souhlasit. Je to právo každého jedince. I Vaše. Ale ne ve společenské funkci, kterou zastáváte. Všechna Vaše veřejná vystoupení jen dokládají, že jste nepochopil, co je Vaší povinností. Totiž, být zprostředkovatelem mezi státní mocí a občany.

Studenti teď organizují podpisovou akci, kde v podstatě žádají Vaše odstoupení. Myslím, že po právu. Veřejně jste dokázal, že postrádáte morální hodnoty, které by daly občanům záruku, že budete schopen porozumět jejich problémům. Že budete schopen je chránit před možnou nespravedlností zákona, před možným násilím ze strany státní moci.

Odvážím se říci, že jste absolutně zklamal. Nevím, jak došlo k tomu, že jste se dopracoval tam, kde nyní sídlíte. Myslím si, že je to omyl. Vy ho ale můžete napravit. Stačí se sebekriticky zamyslet nad sebou samým. Nechci Vám brát Vaše názory, jen se domnívám, že jsou neslučitelné s představami občanů o úřadu, který zastáváte.

Zvolte proto „demokratickou“ formu a vzdejte se úlohy, která je podle mínění mnohých v rozporu s Vaším názorem a morálním postojem. Dokažte, že naše společnost se obejde bez „násilí“, že je již tak daleko, že je schopna řešit věci formou civilizovanou a důstojnou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.