Pane generále Pavle, ona je to naše armáda!

Doufám alespoň. Nebo jsme ji již také prodali nějaké nadnárodní společnosti? Máte starost, zda nasazením naší armády ve Vrběticích nebudou ohroženy její mezinárodní povinnosti. Možná. Ale víte třeba, že ty pohotovostní jednotky NATO jsou tak trochu populistickým výmyslem a stejně tak spíše politickou zbraní.

Aby nedošlo k omylu. Neskonale si vážím neuvěřitelné obětavosti našich vojáků v mezinárodních misích. Zároveň však  mám ale velké problémy s vojenskými pohřby, kdy se nemohu ubránit dojmu, že někdo možná životy našich vojáků zneužívá pro ryze politické zájmy.

Ve své kritice na nasazení armády ve Vrběticích  jste mimo jiné pravil:

„Těší mě, že lidé armádě důvěřují tak, že si ji na místě přáli. A úkolu se zhostíme jako vždy s plnou odpovědností a profesionalitou. Nasazení armády však nedává smysl. Na hlídání pásky není potřeba speciální výcvik, který mají vojáci,“

Je to sice diplomaticky formulováno, ale podle mne obsahově trochu rozporuplné. Ti vojáci tam nehlídají pásku, ale dávají pocit občanům, že je zde někdo, kdo je ochraňuje. Takže jde právě jen o tu důvěru. O pocit bezpečnosti.

Dále jste se vyslovil, že:

„Armáda má své úkoly k obraně státu a není jich málo. S aktuálními počty vojáků a rozpočtem není možné zabezpečit ani toto základní poslání armády. Jakékoliv další úkoly situaci jen zhoršují,“

Nu, co k tomu ještě dodat. Již mluvíte jako politik. Není divu. Vždyť jste přeci předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Škoda. Nevěděl jsem, že tak rychle zapomenete, jakou vlajku to máte přišitou na uniformě. Obrana státu? První povinností naší armády je chránit občany této země. Státní povinnosti jsou totiž vždy tak trochu prapodivné. Hlavně pro armádu. Zavání „vysokou“ politikou, která nemá čas zabývat se starostmi a obavami občanů.

Víte, žil jsem dlouhou dobu v Izraeli. A byla to právě každodenní přítomnost armády v ulicích měst, která dávala všem pocit bezpečnosti. A nikdo se nepozastavil třeba nad tím, že voják pomohl malým dětem přejít ulici, či je ochránil před zlým psem. Jiní pak odsunuli nejedoucí auto anebo pomohli naložit těžký náklad. Asi byste to komentoval slovy: Jiné země, jiné mravy.

Jak je to však s Vaší morálkou a odpovědností vůči těm, které máte chránit?

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.