Pane Babiši umíte štupovat ponožky?

Vím, že tato možná absurdní otázka může mnohým připadat jako ten nejvyšší produkt hlouposti, ale pro mne je životně důležitá. Já totiž ponožky štupovat umím, dokonce jsem to zvládnul v předškolním věku. Později ve škole jsem byl při hodině, tehdy se nazývala ruční práce, ukazován jako vzor, vysloužil jsem si ale jen závist a pověst šprta.

Byl jsem ale nevinný, naučila mne tomu moje babička. Tehdy to bylo ještě něco běžného, trávila touto činností mnohé večery. Já byl přitom, tak jsem to nějak pochytil. Souhlasil jsem, že se jedná o práci důležitou, babička říkala, že není hezké když se palce koukají na svět a nahá pata odírá. Vykládala mi i jiné věci, znala odpověď na každou moji otázku, bylo jedno co mne zajímalo. Když si představím, že to všechno zvládala bez internetu a místo gůglování používala vlastní paměť a zkušenost, skláním se dodnes před její moudrostí a reálným postojem k životu.

Možná to bylo tím, že pocházela z jižních Čech, tedy oblasti, kde bylo zvykem vědět, když něco uváženě zasadím do země, co z toho vzejde. Prožila také dvě světové války, poznala tedy, že svět může být i zcela nepřátelský. Je pozoruhodné, že ji dodnes občas prosím o radu, tedy uvažuji o tom, jak by ona reagovala na to či ono úskalí každodenního života.

Takže si myslím, že by i ona uznala, že v dnešní době štupovat ponožky je opravdu neefektivní. Vidím to zrovna tak, i když mám stále problém jen tak odhodit ponožku jenom proto, že je v ní díra. Většinou ji vezmu do garáže, mám tam na to jednu krabici, hodí se většinou když mne popadne povinnost lakovat, dobře se s ní vytírají štětce.

Já si ale myslím, že mé rozhodnutí vzdát se této, pro naši dobu, „neefektivní“ činnosti, jsem udělal dobrovolně a po uvážení. Nepodlehl jsem nějakému reklamnímu tlaku ať už od zástupců trhu či politiky. Mám totiž dojem, že kolem mne je mnoho lidí, kteří se nezabývají ničím jiným, než mne přesvědčovat, že to co jsem dělal doposavad je špatné, že to musím dělat jinak, že svět ve kterém žiji je špatným, že oni vědí jaký by měl být. A právě bez toho, aby vlastně měli schopnost posoudit realitu, bez toho, aby věděli co vlastním a co bych podle nich měl zahodit a pořídit si nově přesně dle jejich rady.

Byl bych proto mnohem klidnější, kdybych věděl, zda pan Babiš právě třeba umí štupovat ponožky, protože kdyby pak naznačil, že je to neefektivní, měl bych jistotu, že ví o čem mluví.  Ono to sice vypadá, že jako ví o čem mluví, ale to už před ním dělalo mnoho politiků, také přišli na ten trik. Takže já bych opravdu rád znal odpověď na mou otázku, určitě by se mi klidněji usínalo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.