Nové blogy a stádo pokusných králíků

Já jsem vlastně s touto novou podobou spokojen. Odvážný marketingový pokus odpovědných a určitě vzdělaných plně reflektuje naší dobu. U nového produktu je totiž vždy jednou z největších položek jeho testování. V softwarové branži je již obvyklé rozšířit nové verze a pak nechat uživatele testovat. Jsou dokonce i podnikavci, kteří mají tu drzost nehotové produkty i prodávat.

Jde se cestou pokusných králíků. Však on už se někdo ozve, když něco nebude fungovat. Je to vlastně jako v celé naší politice. Teprve až někoho zvolíme, můžeme se dovědět něco o jeho schopnostech či charakteru. Či se vydá nový zákon a pak se kouká, zda by také mohl fungovat. Ano, jsme velice produktivní společnost, stále něco vytváříme a to zcela bez ohledu na to, zda to někdo potřebuje.

Při bližším pohledu je pak často očividné, že to nové vlastně potřebuje jen ten vyrábějící, protože by jinak neměl co nabízet. Mnohdy pak pláče, že o jeho produkt není zájem. Většinou je to ten, který si nemůže dovolit zaplatit velikou mediální kampaň, která by veřejnost přesvědčila o tom, že nevlastnit nový produkt se rovná společenské sebevraždě, prostě je to naprostá ztráta osobnosti.

Takže jsem s novou formou blogové stránky spokojen. Odpovídá duchu doby, je trendy a asi by nebylo dobré něco kritizovat, protože by jeden mohl být označen za konzervativního zpátečníka. Prostě nechápavce patřícího do starého železa. Ano, jsem spokojen. Forma opět zvítězila nad obsahem, který se stává stále větší zátěží. Myšlenkový obsah totiž většinou neodpovídá požadovaným marketingovým normám.

Ono je to vůbec těžké se nějak vyrovnat s nedefinovatelností lidské myšlenky. Neodpovídá žádné počítačové struktuře, nedá se definovat a již vůbec ne odhadnout. Nezapadá tak do různých  modelů vytvářených vzdělanci na počítačových systémech s pokusem nás přesvědčit o tom, že to je nejen přesný obraz našeho života, ale i budoucnosti. Kreativnost myšlenek probíhající v lidském mozku je tedy, jak se zdá, tou největší překážkou společenského vývoje.

Ano, pokud se tedy donutím takto chápat dění v naší společnosti, tak je možno softwarový zásah na této blogové stránce pokládat za veliký úspěch. Otázkou jen zůstane: Pro koho? Asi jen pro ty vynálezce a obhájce virtuálního světa. Ti se přeci opět přesvědčili, že pokusných králíků neubývá. A o nic jiného přeci v naší společnosti nejde. Tedy alespoň z mediálního pohledu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.