Jsme Hlas lidu, či jsme tu jenom pro srandu?

Tedy míním všechny ty, kteří na webových stránkách vyjadřují svá mínění, ať už jako autoři, či čtenáři. Ponechám stranou kvalitu, diplomaticky řečeno, je různá. Každopádně se zde ale objevuje dost textů velice vážných a zásadních, které vyjadřují celkem přesně to, co nás jako občany zajímá, bolí a rozčiluje. S čím anebo s kým nesouhlasíme. Marně však hledám odezvu.

Ještě nikdy jsem zde nenalezl konkrétní mínění politika, který by řekl, dobrá, já se o to postarám. Spíše jen úryvky ze stranických programů. Mnohdy jen populistická prohlášení. Dobrá, výjimku tvoří pan Babiš, jeho tiskový referent je pilný, ale trocha odvahy by neškodila. Očekával bych třeba prohlášení, že jako první bude zrušen „zákon“ o přenesení daňové povinnosti, tedy ručení za nespolehlivého plátce DPH. Opravdu nevím, ve které chorobné hlavě se tato urážka poctivých obchodníků zrodila.

Nemíním, že bychom si zde dali za cíl si jen ztěžovat, jen si tu ofoukávat bebíčka. Spíše mám dojem, že nám asi nic jiného nezbývá. Denně se zde objevuje řada článků, které přinášejí zcela jasná a objektivní mínění. Čtou je mnohdy i desetitisíce a souhlasí. Ale každý den se opět znovu a znovu můžeme dočíst, že se vlastně nic neděje. Kam tím mířím?

Docela bych si přál, aby třeba pan Moravec, slovutný to moderátor České televize, sem nahlédl. Při rozhovoru s panem Zemanem by pak nemusel dělat reklamu nějakému ústavu veřejného mínění, který na základě optání se tisíce lidí, dospěl k překvapivému vědeckému názoru, že asi tak 50 procent občanů, není tak úplně spokojeno s naším panem prezidentem.

Mohl by totiž docela klidně položit otázku, že na jistém webovém portálu se již objevily desítky článků, které vyjadřují absolutní nespokojenost s hlavou státu. Počet těch, kteří s těmito názory souhlasí, by se klidně mohl odhadnout na nejméně 100.000 lidí. Ne tak ledajakých, ale občanů tohoto státu. Asi by bylo pro pana Zemana trochu složitější reagovat s obvyklou pohrdavostí.

Stejně tak je tomu s ostatními politiky. Česká televize nám s necenzurovanou servilností předhazuje politiky a jejich mínění. V dobré vůli pak najde jiného politika, který má mínění opačné. Nic nového, opozice má vždy jiné mínění. Pochopitelně zůstane stranou, že občané již dávno nevěří ani jednomu a ani druhému. Takže je v podstatě jedno, kdo má pravdu. Snad nikdy jsem nezažil, že by v ČT politik musel čelit názoru opravdového odborníka.

My však musíme spolknout, že ti, co na obrazovce mluví, zastupují naše mínění. Podle demokratického systému ano, při dynamickém vývoji společnosti, pak mnohdy ne. I volič se může mýlit, i občan má právo změnit své mínění a žádat od politiků to samé. To by však politici museli poslouchat hlasu lidu a ne se zuby nehty držet volebního úspěchu, který byl mnohdy dosažen jen populistickým volebním programem.

Nechtěl bych mít dojem, že všechny ty internetové stránky jsou tu jenom proto, aby přinášely provozovatelům zisk a uspokojení politikům, kteří si myslí, jen ať se lid vybouří.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.