Jo, pane Sobotko, život je jen střet zájmů!

Jak si to vlastně představujete? Tedy ten život. Je to boj. Každý den. Jeden chce to a druhý ono. Ne vždy chtějí mnozí jen jedno. Respektive mnohdy ano, ale každý volí jinou cestu. Zájmy se střetávají. Bojuje se i priority. Ne pro každého platí důležitost problémů z pohledu ostatních.

Jinak tomu ani být nemůže. Vlastně to tak být musí, protože v opačném případě bychom se ocitli ve stavu stagnace. Asi by zavládla všeobecná spokojenost se stávajícím. Ani bychom pravděpodobně nepostřehli, že se nacházíme v procesu degenerace. Takže já pokládám za dobré, když dochází ke střetu zájmů.

Je to nutné. Jak jinak bychom poznali, kdo to myslí vážně, kdo je poctivý, kdo je čestný obchodník. Stejně tak politik. Pane Sobotko, vždyť Vy se pohybujete ve střetu zájmů neustále. Skoro každý den jednáte proti mým zájmům. A jistě nejsem sám, kterému se mnohé nelíbí ve Vašem činění.

Třeba právě i to, že se při každé příležitosti zmiňujete o střetu zájmů pana Babiše. Vypadá to už, jakoby to pro Vás byla noční můra, že na nic jiného snad ani nemyslíte. Prostě oblíbené téma. Člověk by si již pomalu mohl pomyslet, že toho využíváte k zakrývání jiných problémů, kterým se vyhýbáte. Chováte se prostě jako politik.

Víte, dělat druhého špatným, nevede vždy k posílení popularity. Jste už nějaký ten týden premiérem, ale nemohu si vzpomenout, že by jste přišel s něčím, co by stálo za řeč. Opravdu si nemohu vzpomenout. To jediné, co mi uvízlo v hlavě je právě Váš problém s panem Babišem. Skoro to už vypadá, že je tím Vaším osobním střetem zájmů.

Asi má jiné představy o „vládnutí“ než Vy. Řekl bych, on je zvyklý problémy řešit. Pravý politik o nich umí jen mluvit, řešení se většinou vyhýbá. Ví totiž dobře, že se jeden nemůže všem zavděčit, že si mnohdy dělá nepřátele. Tím ztrácí voliče, což je v pohledu na příští volby nepříjemné. Není tedy divu, že se všemu vyhýbá, jak jen to jde.

Takže, pane Sobotko, nechte toho politikaření a buďte trochu premiérem. Začněte konečně hledat vlastní cestu. Pusťte se konečně do opravdového střetu zájmů. Zamyslete se nad vlastní osobností. Zkuste se zeptat sám sebe, zda jste ještě opravdový Čech. Zda ještě rozpoznáte zájmy naší společnosti. Zda se třeba  naše zájmy nestřetávají se zájmy EU.

Nebojte, pokud pan Babiš udělá něco nekalého, tak se to neutají. Existuje mnoho těch, kteří nečekají na nic jiného. Rádi ho potopí. O to se starat opravdu nemusíte. Přestaňte už konečně hájit ideologii Vaší strany a začněte se starat o zájmy společnosti. Jste premiérem, to, že šéfujte nějaké straně, musí být vedlejší. Snažte se o potlesk občanů, přestaňte pofňukávat nad možným úspěchem druhého. Zatím se chováte jako pouhý politik.

Pane Sobotko, jedině opravdový boj ve střetu zájmů z Vás může udělat premiéra. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.