Jo, když je učitel pro stát kusem hadru…

…tak se nemůžeme divit, že se žáci na tu osůbku za katedrou dívají s falešným soucitem. Prostě musí chodit do školy, aby nám pan učitel neumřel hlady.

A rodiče se pak ještě často starají o to, aby ten vzdělaný sociální případ moc nezatěžoval mozečky jejich dětí. Nápomocno je jim i dostatek prapodivných agentur, které asi požívají větší podpory státu, než obec učitelská. Cílem je ochránit rodiče hloupých žáčků. Pro ty se vždy vymyslí nějaký ten zákon, který by je uchránil nařčení, že zanedbali výchovu vlastních dětí a obvinit z toho pedagogy.

Páni poslanci a ministři, nebylo by načase zanechat alkoholických půtek, licitace hlupáctví a intrik, likvidace protivníků podle starých „osvědčených“ metod a trochu se věnovat něčemu prospěšnému. Třeba tomu, abychom měli chytré děti mající respekt před „rákoskou“ a vědomostmi.

Jistě tím vrůstá nebezpečí, že by se z nich mohli rekrutovat vaši odpůrci a možná i hodnotní nástupci. Chápu, odbornost nenávidíte. Stejně tak inteligentní občany. Moc vám koukají na prsty a do všeho kecají.

Co tedy s tím? Nic. S nějakým tím zákonem odstraňujícím tuto kulturní ostudu trochu počkat a hrát na čas. Vždyť je vám potěšením se dívat, jak se učitelé řadí pěkně do fronty s těmi „neintegrovanými“ na všech těch sociálních zařízeních, které tak pěkně vytváříte pro ty, kteří nemají práci.

Tedy alespoň v období prázdnin, kdy tisíce učitelů ztratí práci podle vašich zákonů. Respektive sadistického přání. Ono i ta almužna, kterou nazýváte platem, vás asi přivádí k politickému orgasmu. Ale může to být pomsta. Odplata za vaše možná ne zrovna chvályhodné vysvědčení.

Mohla by to být i nezapomenutelná výčitka za to, že se vám učitelé pokoušeli vštípit základy společenské morálky a odpovědnosti. Máte pocit, že vás oklamali a vykládali vám nepotřebné nesmysly. Pravda. krást, podvádět, intrikovat a chovat se nemorálně, to vše vás neučili. To jste si museli osvojit po večerech. Ano, jste dobří samouci.

A tak vás asi uspokojuje, když se ti odpovědní za budoucnost společnosti naučí troše pokory. Jak za starých časů. Tehdy tuto službu vládnoucím magorům odebíraly různé stranické prověrky. Tam dostal každý moc přemýšlející pěkně na kokos a vše bylo zase pod kontrolou. Asi v tom nacházíte i určitou zálibu. Tedy hlupák se vždy něčím takovým ukájí.

Jo, moc nad inteligencí je tím prvním pravidlem každé diktatury nevzdělanců. Fungovalo to vždy, tak proč ne i dnes.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.