Je pro pana Chovance policie fackovacím paňákem?

Asi ano. Již to mnohokrát dokázal. Nikdy si přitom neodpustil formu nadutosti a přezíravosti. Bohužel také nevědomosti. V tom dokonce předčí i mnohé novináře a to už je co říci.

Většinou s amatérským populismem dokáže vysvětlit veřejnosti, že nic neví, ale že asi není něco v pořádku a že se to musí důkladně prošetřit. Klasickým případem je právě ta šibeniční událost. Jistě, že na to může mít osobní názor, ale zda jeho osobní postoj by také měl být pragmatickým komentářem ministra vnitra, o tom pochybuji.

Demonstrace je demonstrace. I ta nejmírumilovnější je naplněna symboly, které se mnohým příčí. Jak jinak? Je to shromáždění občanů, kterým se většinou něco nelíbí a kteří jsou toho mínění, že byrokratická cesta odporu a projevu nespokojenosti nefunguje. Jen jedno zde nemá opravdu místo, přímé fyzické násilí.

A šibenice a vajíčka jsou součástí takovýchto shromáždění více něž často. Je tomu tak dobře, protože jen tak máme možnost si uvědomit, že je zde někdo, kdo takovýmto způsobem formuje mínění o něčem, s čímž nesouhlasí. Je na nás občanech se k tomu vyjádřit. Je i na legislativě posoudit, zda nedochází k porušení zákona.

Ovšem odsoudit řadového policistu za to, že on neví, co neví nejen občan, ale i sám ministr vnitra je podlé a populistické. Je totiž více než jisté, že pokud by ten „odpovědný“ policista ty šibenice nařídil odstranit, asi by se to neobešlo bez fyzického zásahu. A jsem si jist, že by to byl zase právě pan ministr Chovanec, který by se starostlivou tváří nevědoucího politika předstoupil před kamery, aby občanům ohlásil, že se vše musí přešetřit.

Jistě je na místě se zamyslet nad tím, zda ty šibenice jsou opravdu vhodné. Ale jestliže jich začne ministr vnitra populisticky používat k propagandě vlastní nevědomosti a dokazování právní nekompetence, pak je možno i tvrdit, že díky za ně. Jak bychom se jinak dověděli, že máme zase nějakého politika, který se na tento post asi náhodně zatoulal.

Ještě jednou. Pan Chovanec se neustále domnívá, že každý policista by toho měl vědět více, než on sám. A nejen to. I odbornost řadového policisty by měla převyšovat tu pana ministra. To je však trochu šibeniční humor, který je ale tak primitivní, že by se nad tím měl občan zamyslet. Ale zároveň si uvědomit, že svalovat na policii vinu za všeobecnou občanskou nevědomost skloubenou s nedostatkem morálky, kde jsou nám naši politici velice často příkladem,  je více jak podlé.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.