Já se tedy ještě snažím na iDNES diskutovat slušně

Ano, toto je trochu zamyšlení nad slovy pan Martina Volného pod titulem „Asi už neumím na iDNES diskutovat slušně“. Ve skrytu duše s autorem zcela souhlasím, na první pohled je vše tak, jak to emocionálně vyjádřil, skutečně neveselé a bezperspektivní. Nutno však vzít v úvahu, že jeho reakce je opravdu velmi podmíněna obrazem, který v nás dennodenně vyvolávají media. Jejich neuvěřitelná důslednost, s jakou to dělají, již asi plně dosáhla toho, že naše podvědomí si vytvořilo absolutně negativní obraz o životě kolem nás. Proto si myslím, že reakce autora je zcela pochopitelná, dokonce opodstatněná.

Problém však je, že taková spontánní reakce jistě uleví duši, ale nedokáže změnit pohled na realitu. O to se člověk musí snažit sám, pozorně se rozhlédnout po okolí, najít ty spřízněné duše, které možná znají řešení a pomohou. Ono nějakého politika poslat do p…. ještě neznamená, že tam také půjde. Stejně tak zvolit pasivní resistenci a nejít k volbám. Je to paradox, ale tímto postojem je docíleno jen jedno, k moci se dostávají právě ti, které si nepřejeme.

Hovořím o spřízněných duších, vlastně by jich mělo být sdostatek právě zde na iDNES. Autor se však, díky jisté verbální formě, dostal do problémů. Trochu to chápu, asi překročil dle názoru redakce určité normy slušnosti. Nevím přesně jaké, jen spekuluji, ale myslím, že si je dokážu docela dobře představit. Asi bych se také musel hluboko zamyslet nad tím, jak se rozhodnout, jak s tím naložit.

Možná, že bych se ale zeptal starého známého. Zalistoval bych třeba ve Švejkovi. Ten by mne možná přivedl na myšlenku, že je to opravdu trochu spletité. Na jedné straně posílá jeden jakéhosi politika kamsi, což je považováno za neslušné. Na druhé straně vyzývá jiný zase k pogromům proti jiným kulturám a to je považováno za slušné. Takže možná by podle Švejka nebylo nesprávné, se nějak dohodnout na tom, kdo kam patří a koho kam poslat. Ono to právě není vždy jednoduché někoho někam, ono to musí sedět, ono se to musí umět, o tom ví Švejk opravdu mnoho.

Takže by možná bylo logické, že když je neslušné jedno, je nutno i to druhé pokládat za stejně neslušné. A když povolím jedno, měl bych povolit i to druhé. Jo, je to opravdu spletité, život lidský je opravdu tak těžký, že život sám je proti tomu…..

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.