iDnes blog je příkladem spikleneckých teorií!

Tedy jako jejich podhoubí. Již týdny není jisté, kdo ho vlastně řídí, jak se vše vypočítává, kdo může a nemůže publikovat, kdo smí a nesmí diskutovat.

Prý je tomu jinak, jsou nějaké potíže dostat vše pod kontrolu. Tedy tu IT. Je to však pravda? Kdo ví? Jak se o tom čtenář a uživatel může přesvědčit? Nijak. Žádné oficiální vysvětlení neexistuje. Žádné stanovisko. Žádný expert.

Takže nezbývá nic jiného než spekulovat. Třeba o tom, že to všechno je již řízeno odněkud odjinud. Možná v Moskvě, možná v Pekingu, možná že přímo ve Washingtonu. Nebo dokonce od IS? Takovýchto vysvětlení je možno vyprodukovat nespočet. Každé bude vypadat pravděpodobně.

V praxi to pak vypadá tak, že to nejnepravděpodobnější působí jako nejvěrohodnější. To už je taková mediální zkušenost potvrzená praxí. Pochopitelně, že je i docela možné, že to nějaký expert, který se považuje za odborníka, pěkně zpackal. A také, že o tom všem, tedy přejít na nějaký nový systém, rozhodl nějaký „kompetentní“ šéf. Však víte jaké mám na mysli. Občas stojí i před soudem. Většinou to končí tím, že je nevinný, protože rozhodoval o něčem, o čem neměl ani páru.

Je ovšem také možné, že nerozumný člověk přenechal veškerá rozhodnutí tomu „rozumnému“ počítači a nějak nepostřehl, že se tím také vzdal veškeré kontroly. Pak to funguje asi tak, jako celý akciový svět. Ve zlomcích vteřin se tam pohybují obchody v rámci miliard a zděšení makléři, kteří již nad tím nemají kontroly, se jen zděšení modlí, aby se to celé nezhroutilo. Většinou tak činí pod vlivem drog, protože jinak by se to vydržet ani nedalo.

Proč se o tom všem zmiňuji? Tedy o „našich“ blogových stránkách. Protože to pokládám opravdu za ukázkový příklad objasnění principu vzniku spikleneckých teorií. Výhodou toho všeho ovšem je, že si každý může myslet co chce, co se mu líbí. Každý si může najít svou pravdu.

Takže přeji všem hodně úspěchů v pátrání po pravdivém vysvětlení a poznání. Je v tom i kousek touhy po dobrodružství. Můžete i mnohé objevit bez nebezpečí, že by vám nebylo věřeno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.