Gábina do černého, politici jen trestná kolečka!

Nejenže je to pohledná ženská, ale také něco umí, má z toho radost a mnohý chlap by se měl stydět. Hlavně naši politici. Střílejí Pánu Bohu do oken a pak se plouží na trestných metrech.

Nějak se přesto vždy doplazí do cíle, o jejich konečné pořadí však nikdo nejeví zájem. Jen ti nadšenci, kteří je volili domnívajíce se, že sázejí na dobré koně. Nic z toho. Pravda, občas trefí do černého, ale pak vyděšeně zírají, že to byl falešný terč.

Na startu se sice ošívají nervozitou, ale spíše z toho, že si nejsou jisti, zda se vůbec účastní správného závodu. Kde je cíl netuší, nezbývá jim tedy nic jiného, než následovat ty rychlejší a doufat, že se tak dostanou do cílové rovinky.

S tím vším nemá Gábina problém. Pravda, občas musí někdo dohlédnout, aby přišla včas a aby i  výstroj byla  kompletní, ale když zazní výstřel, tak je vše jasné. Jak trať, tak cíl. Prostě ví, co musí udělat, pokud chce vyhrát. Na trati se již neztratí, klidně může běžet první, aniž by se zatoulala.

O našich politicích se něco podobného říci nedá. Beze všech těch poradců a našeptávačů by asi po několika metrech zůstali bezradně stát. Jsou vždy vděční, když konečně někdo běží kolem a oni se pokusí pověsit se mu na paty. Je to mnohdy zničující tempo, záchrana většinou přichází ze zadních řad, tedy od těch pomalejších.

To vše je pro Gábinu nezajímavé. Chce vyhrát, určovat tempo. A hlavně, prožít tu nepopsatelnou radost z vítězství. Když se občas něco nepovede, tak se to rychle rozebere a zapíše do paměti s pokusem neopakovat staré chyby.

Politik uvažuje jinak. Neustále opakuje staré chyby, je  tomu zvyklý. Jeho cílem není je odstranit, ale pokusit se omezit škody, které tímto činěním způsobuje. Je to podstata našeho politika. Nepřipustit vlastní chyby. Jak minulé, tak současné a pochopitelně i ty přesně naprogramované chyby budoucí.

A tak neustále reformujeme nefungující. Bruselský kolos, zdravotnictví, školství, sociální systém…….výčet je nekonečný. Ale v podstatě jsou to jen nekonečná trestná kolečka za minutí se cíle. Nesmyslné plýtvání energie národa, zneužívání trpělivosti občanstva. Vše slouží jen ke zvyšování nespokojenosti a nedůvěry v naše vládnoucí struktury.

Spolu s tím stoupá intelektuální dryáčnictví mnohých jedinců, kteří využívají situace a derou se kupředu s hesly, která zní kategoricky a mnohdy i lákavě. Jsou to většinou morální trosky, které pomocí agresivního vystupování jen zakrývají vlastní nejistotu a myšlenkovou chudost, která by si spíše zasloužila zcela opatrného soucitu, v žádném případě však obdivu.

A tak se zase těším na další sportovní přenos. Chci načerpat trochu toho živočišného elánu. Té radosti z lidského umu, kde je tou největší odměnou skutečné a nefalšované vítězství. Trefit se do černého, říká se tomu v lidové moudrosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.