Dohodnuto! Populismus je naše záchrana!

Ono je vždy dobré se dohodnout, že určité pojmy mají přesný výraz. Prostě, aby jeden věděl co je třeba sůl, že to není cukr. V podstatě je to jeden ze základů komunikace, pokud lidé mají touhu si vzájemně porozumět.

Takže, minimálně dle všeobecného mínění zde na této webové stránce, je populismus reálné popsání určité situace a vyjadřuje mínění veřejnosti, které ti, na které pojem populismus nepasuje, ignorují. Zbývá se jen dohodnout, který politik není populista.

Naše společnost se již skoro dohodla, že krást podle zákona je z morálního hlediska přípustné a rozhodnutí soudu, pokud ten dojde k jinému názoru, je nejlepší ignorovat. Zbývá tedy dohodnout se, jak nazývat krádež, která odporuje zákonu.

Všichni ti úředníci v Bruselu jsou bandou podvodníků, kteří usilují o náš zánik. V podstatě se jedná o kriminální živly. V pořádku. Jak to ale zařídit, když od nich pořád bereme peníze a posíláme tam naše zástupce, abychom se nestali spoluviníky?

Naše policie je absolutně neschopná a spíše občanům škodí, než aby je chránila. O tom, že by byla přítelem se dá jen snít. Proč tedy usilujeme o to, aby policistů přibylo a k tomu ještě po nich chceme, aby třeba chránili i naše hranice. Není to nebezpečný experiment, kterým jen zvyšujeme počet nepřátel placených dokonce státem?

Novináři a všichni tvůrci mediálních produktů jen lžou a zatajují nám pravdu. Prostě nás oblbují a dělají z nás pitomce. Dohodnuto. Jak ale budeme nazývat ty, kteří se přeci  jenom snaží o opak?

Asi by se dalo pokračovat do nekonečna a na konci by vznikla docela rozsáhlá encyklopedie nových pojmů. Jenže to bude trvat asi léta. Problém vidím v tom, že do té doby musí docházet permanentně k nedorozuměním, protože nikdo s jistotou neví, o čem ten druhý vlastně mluví.

Výhodu to ale má. Dává to záruku, že vždy najdeme výmluvu pro to, že nemusíme žádný problém řešit, protože to díky nefungující komunikaci vlastně ani nejde. Logické, ne? Stačí jen kolem sebe házet nějaké pojmy, jejichž význam je blíže neurčitelný, a tím se podílet na rozšiřování všeobecné nevědomosti, která je jistě zárukou pro blahý a hlavně bezstarostný život. O jisté budoucnosti ani nemluvě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.