ČT24: Pane Kubal, pokládáte diváky za idioty?

V podstatě si myslím, že tomu tak je a diváci jsou pro vás hlupáky, kterým můžete naservírovat jakýkoli obrazový a textový guláš podle hesla: Však oni to „sežerou“.  Já tedy ne, mne se zvedal žaludek a od vašeho pořadu Horizont jsem se musel několikrát odvrátit.

Vaše ignorance těch nejzákladnějších pravidel novinářské etiky a profesionality je už tak bezbřehá, že ji ani není možno popsat. Je také asi velmi těžké to vysvětlit důvěřivým divákům, kteří v sobě mají ještě trochu naděje, že by jim Česká televize mohla poskytnout informace v souvislé a srozumitelné formě.

Zvolím jen jeden příklad. Někdo z vašich redaktorů si pozval vojenského specialistu na krizové oblasti. Měl analyzovat televizní záběry. Dívá se na obrazovku a poukazuje na to, že policie v Kyjevě používá brokovnice. Pro mne je to lhář, protože obrázky, které mně ukážete vy, zcela jasně dokazují, že ti policisté střílejí z AK 47. Jedná se tedy o Kalašnikov. Všem známý samopal a ne brokovnice.

Ale ten pán možná nelhal, asi někde skutečně viděl brokovnici. Ale já ne. Pro mne tedy lhala ČT a její redaktoři. Prostě ten rozhovor zpestřila několika obrázky. Prostě někdo tam střílí, to už je v pořádku. Šlo asi o tak oblíbené ilustrační záběry. Nevím, který amatér a televizní nevzdělanec tento desinformační nešvar u vás zavedl.

V podstatě tak probíhá vše. Někdo mluví o voze a redaktoři nám ukazují kozu. Janukovyč  je neznámo kde, ale vy všem ukazujete jak s někým konferuje. Někdo mluví o budoucí diplomacii EU a k tomu běží zase nějaké „atraktivní“ obrázky o střelbě z posledních dnů. A tak to jde pořád dokola. Doslova. Protože, když ty ilustrační obrázky dojdou, tak je začnete vysílat zase od začátku. Mnohé už znám nazpaměť.

Ano, je možné, že jsem přecitlivělý, protože jsem této profesi věnoval skoro celý život. Asi patřím k té „staré“ konzervativní generaci, která nerozumí modernímu mediálnímu světu. Omyl, já mu velice dobře rozumím. To, co předvádíte vy, je v podstatě záměrná desinformace občanů. A toho nejhoršího rázu. Divák nemá možnost si vytvořit ucelenou informaci ve všech souvislostech.

Musí pořád jen hloubat nad tím, proč mu někdo ukazuje nějaké obrázky a hovoří o něčem jiném. Pane Kubalo a spol., vy děláte v televizi. Základem je obrazové zpravodajství, které má být doprovázeno vysvětlujícím textem. A pakliže vedu s někým rozhovor, tak ho nechám mluvit a diváka v klidu poslouchat a ne zase všechno „ilustrovat“ nesouvisejícími obrazovými záběry.

Možná, že je to vše jen můj problém. Na svoji obhajobu mohu jen říci, že jsem dělal pro mnoho televizních společností. Jako novinář, kameraman a střihač. V žádné televizi jsem však neviděl takový amatérismus a pohrdavost vůči divákům, jak to denně sleduji ve zpravodajství ČT. Zrovna tak jsem nezažil tolik neodpovědnosti, která vede k přímé desinformaci. Nikde jsem nezažil tak precizní snahu zabránit tomu, že by divák něčemu porozuměl.

Vážení zpravodajové České televize, vy jste ze zákona povinni nás informovat o dění kolem nás a ve světě. Místo toho nás se zavilostí masochisty denně arogantně přesvědčujete o vlastní neschopnosti a amatérismu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.