ČT24: Aneb nevím nic, ale kdo ví ještě méně!

Tak nějak bych charakterizoval několikahodinový „speciál“ zpravodajského kanálu České televize o událostech na Ukrajině a Krymu.  Že redaktoři ve studiu toho moc nevědí, je jasné, ale proč se hodiny zabývají tím, že telefonují po celém světě a hledají kolegy, kteří toho vědí ještě méně, nějak nechápu.

A když už i ti ztrácejí dech, tak je někdo pozván na posilu do studia, aby jen potvrdil, že to asi bude pravda, že nikdo nic pořádně neví. Je to až s podivem, protože takové televizní mocnosti jako BBC a CNN to mnohdy zvládnou za pár minut. Tedy sdělit těch několik stručných novinek. Jenom ještě podotknou:  To je ověřené a to se jen domníváme.

Česká televize si ale asi vzala do hlavy, že to všem ukáže, že je ta jediná, která to vydrží hodiny. Ať už to stojí co stojí. Většinou i za cenu, že musí mnohé obrázky vysílat i stokrát. Jsou už z toho sami tak zmatení, že ukazují i střílející tanky a startující letadla, a tak by si i jeden mohl myslet, že někde už řádí válka.

Asi ale dobře vědí, že divák je trénován a nebere to všechno vážně, vždyť se přeci jedná o objektivní informace naší veřejnoprávní televize. Já ale myslím na ty náhodné diváky, kteří ještě třeba nevědí, jak to v médiích chodí a již trnou hrůzou, že se zase někde vraždí. Možná, že i vyrazí do obchodů a začnou kupovat železné zásoby.

Vůbec bych se nedivil, protože to, co ČT24 dělá, je hysterie toho největšího řádu. Není to tak dávno, co se diskutovalo o cenzuře a možných vlivech na zpravodajství v České televizi. Tedy já si nedovedu vůbec představit, že by někdo takhle ovlivňoval televizi. Možná, že tak ještě marťané. Ale, pokud vím, tak žádné UFO nepřistálo, to by mi přeci v ČT24 sdělili.

A aby to bylo ještě absurdnější, tak se všichni ti mluvící odborníci strašně diví, že nepřicházejí skoro žádné reakce za světa. Je jim s podivem, že i politici nic pořádného nevědí a vydávají v nejhorším jen nějaká ta nemasná a neslaná prohlášení obvyklého znění. Televizní „experti“ prostě nechtějí vzít na vědomí, že to je opravdu trochu spletitá politická situace, kdy je nejlepší přeci jenom vyčkat a raději mlčet.

A to i přes možný tragický konec, kterému, pokud by k něčemu takovému opravdu došlo, asi není možné zabránit. Každý nějak tuší, že stačí jeden neuvážený krok a může dojít k eskalaci, kterou si nikdo nepřeje. A to jak v Moskvě, tak na Krymu a v podstatě i na celé Ukrajině. A došlo to i jinak hloupým politiků, ale asi ne vedení České televize.

Jedno je však nutno celému tomu mediálnímu snažení přiznat k dobru. Jsem celkem uklidněn, vlastně jsem to bral jako takové posezení u psychiatra. Nevím v podstatě nic o tom, co se děje na Ukrajině a na Krymu. Ale těší mne vědomí, že nejsem sám. Možná, že to je nový programový koncept pana generálního ředitele České televize.

Prostě přesvědčit všechny občany, že nevědomost je něco dobrého, neškodného, něco, nad čím by si jeden neměl lámat hlavu. Přesto se však nemohu zbavit jedné myšlenky. Totiž, zda to je opravdu poslání veřejnoprávní televize. Pakliže ano, tak to u mne, zdá se, ne zrovna funguje. Myslím si totiž, že psychiatra nepotřebuji. Tedy zatím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.