ČT: Zobrazit realitu neumíme, ale hrát si na ni…

To byla první myšlenka, která se mi uhnízdila v hlavě, když jsem se dověděl o existenci nového veledíla ČT „Dovolená v protektorátu“. Takto předpojatý jsem také shlédl první díl. Nebyl jsem zklamán.

Jsem si zcela jist, že divácký ohlas bude dostatečný na to, aby se všichni autoři opájeli slávou a za přítomnosti generálního ředitele ČT se do nekonečna poplácávali po rameni. V tomto ohledu dramaturgie programu zcela jistě nezklame. Jediným cílem je totiž finanční zisk. A v této „tvůrčí“ oblasti jsou autoři programu opravdu geniální.

Tím nejlepším nápadem bylo, že se rozhodli pro kontroverzní téma. To je vždy záruka úspěchu. Pak  koukají všichni. Stejným efektem je provázena i následná diskuse, která není nikdy vedena za účelem něco změnit, ale dosáhnout opět kvantity, která je tím jediným měřítkem „uměleckých“ úspěchů našich mediálních tvůrců. Bezmocní a zuřiví kritici jsou pochopitelně vítání, dají všemu ten správný říz. Bát se jich jeden nemusí, veřejnost je umlátí čepicemi.

Ano, je více jak smutné, že veřejnost bude asi uspokojena, aniž by si uvědomovala, jak je podváděna. Je počítáno s tím, že si diváctvo nechce přiznat, že existují mediální odborníci, kteří kšeftují s hloupostí občanů. S jejich nevědomostí, která je ale uměle a záměrně vytvářena vždy těmi, kteří jsou u moci.

Jaké by to asi bylo, kdyby se ČT zabývala opravdovou realitou. Kdyby nám přinesla třeba skutečný dokumentární seriál o tom, jak žijí lidé na Ukrajině. Jak bychom se pak dívali na seriál typu „Dovolená v protektorátu“? Se vší pravděpodobností by nám to vše připadalo jako fraška, které jen zesměšňuje lidské utrpení.

Naše veřejnoprávní televize si je tak jista svou existencí a opodstatněním, že se již nebojí otevřeně prezentovat vlastní nemorálnost. Bez zábran kšeftuje s kulturním povědomím, šlape po intelektuálních hodnotách. S arogancí sobě vlastní je absolutně přesvědčena o tom, že divák je hlupák, s jehož myšlením je možno manipulovat podle libosti.

V podstatě naše dnešní ČT dokázala to, co se nepovedlo ani komunistům. Ti se také pokoušeli manipulovat myšlení občanů. Nikdy toho ale nedosáhli, nikdy nepokořili ducha prostého občana. Protože v té době byl ten, který freneticky tleskal ideologickým poselstvím tehdejší televize, pokládán spoluobčanem za slaboduchého.

Jistě, že jsme koukali na mnohé „kontroverzní“ seriály, ale nikdy bez toho, abychom v nich nenašli něco lidského a možná i skryté poselství autorů, kteří se mnohdy s filigránskou uměleckou tvorbou starali o duši národa. Tehdy nebylo možno obejít cenzuru vulgárností, laciným vtipem a bezduchou myšlenkou. Tehdy nešlo o peníze, tehdy se bojovalo o záchranu samostatného myšlení.

Proto to byla doba, která přes veškerou rozporuplnost nechala žít autorům, kteří potajmu hýčkali českého ducha. A národ jim fandil, měl je rád. A nejen to. Oni nás doprovázejí dodnes a naše „vysoce“ intelektuální ČT se nebrání jejich tvorbou plnit program. Jistě existuje dost těch, kteří vidí „rudě“, když se stále setkáváme s majorem Zemanem.

Jsem ochoten s nimi diskutovat, pakliže mi vysvětlí, že pořad typu „Dovolená v protektorátu“ přestavuje mnohem vyšší intelektuální a společenskou hodnotu. Pokud mne přesvědčí, že tento pořad není jen ukázkou toho, že ČT není ochotna nám realitu života přibližovat, raději se rozhodla, že si na ni budeme hrát.

Je to pohodlné a hlavně strategicky důležité. Je třeba zabránit tomu, aby občan objevil realitu života třeba v tom, že „osobnosti“ typu paní Nečasové nejsou v naší společnosti žádnou výjimkou. Že možná parazitují na mnoha veřejných postech. To by totiž byla reality show, ze které by vedení ČT pojala hrůza. Není divu. Protože představa, že by tomu bylo kolem generálního ředitele jinak, než v bývalé vládní kanceláři, není totiž nikterak nereálná.

Není snad načase si uvědomit, že došlo k prapodivné symbióze, kdy nemorální chování našich politiků nachází plnou podporu v nemorálnosti, která plně ovládá naši veřejnoprávní televizi. Není i zde sdostatek parazitů, kteří využívají naší důvěřivosti a skoro hlouposti? Těch, kteří si nejen bezostyšně cpou kapsy našimi penězi, ale ještě se zlomyslnou arogancí ničí naši kulturu.

Bojujeme proti korupci. Jak záslužné. Máme na to „experty“. Tu i onde i někoho zavřeme. Já bych ale rád, abychom konečně učinili hon na zkorumpované duše naší veřejnoprávní televize. Rád bych, abychom jim ukázali skutečný život, v celé jeho tvrdosti a nenechali je i nadále žít ve světě, který si vyhradili pro sebe a nás opíjejí rohlíkem v podobě „reality“ show.

Je nejvyšší čas si uvědomit, že celé zpravodajství ČT ovládají „dramaturgové“ stejného typu, jako tomu je u „Dovolené v protektorátu“. Jsou hnáni stejnou touhou po finančním zisku a osobním úspěchu. Proto by bylo více jak smysluplné změnit titul reality show „Události“ na příhodnější a plně odpovídající myšlenkovému marastu, který ovládá vedení televize. Já bych navrhoval: „Dovolená doma a ve světě“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.