ČT: První soumrak privatizace?

Tak generální ředitel České televize je konečně aktivní. Nebojte, nezačal bojovat o záchranu programové úrovně, jen o své křeslo. Již jednou jsem napsal, že hledám ředitele ČT, protože jsem se s ním jen mediálně setkával, když dokazoval, že o vedení televize nemá ponětí. Jinak byl někde schován a nechal veřejnost tápat ve snaze dovědět se pravdu.

Teď se tedy konečně probudil a zve k privátním rozhovorům každého, který by mu pomohl odsouhlasit v parlamentu zprávu o hospodaření. Je to asi problém, nějak to odfláknul a je mnoho těch, kteří se domnívají, že ty jemu svěřené miliardy zmizely poněkud zvláštním způsobem.

On to sice tuší každý, ale asi bylo doposavad v zájmu mnoha, aby se o tom moc nemluvilo. Čert ví proč, vždyť jde o peníze občanů. Nu, možná, že právě proto. Je už zvykem, že si veřejné peníze může do kapsičky strčit každý, hlavně když s tím dostatek „politiků“ souhlasí. Ale teď to vypadá, že je to přeci jenom trochu moc.

Nějak je asi těžké před veřejností ututlat, že se pan Dvořák s příjmem 5 miliónů ročně chová poněkud svévolně. Ani si nedá tu práci, aby ty prošustrované miliardy alespoň trochu rozumně zdůvodnil. Možná, že není každý tak padlý na hlavu, jak si to pan generální ředitel myslí i o svých divácích.

On ho sice již kdekdo kritizoval za „kvalitu“ televizního vysílání, ale nijak to nepomohlo. Je to trochu problém, je to věcí názoru. Zrovna tak byl doposavad bezvýsledný každý pokus mu vysvětlit, že veřejnoprávní televize není privátní podnik, kde se rozdávají peníze jen přátelům. Stejně tak, že Rada ČT tu není k tomu, aby schvalovala jeho choutky.

Pan Dvořák má tedy najednou plné ruce práce. Pochopitelně zase v oblasti, která mu vlastně nepřísluší. Chce, podle svého zvyku, bez „cenzury“ a „objektivně“ přesvědčit většinu, že jeho privátní podnik musí být zachován na životě. Soukromá setkání stíhají přátelské rozhovory. Plácání po rameni nebere konce.

Nemám moc rád úsloví: Účel světí prostředky. Ale občas dělám výjimku. Vzpomenu třeba na Al Capona. Ten v vraždil o sto šest, ale nikdo mu to nemohl dokázat. Pak ho přeci jenom dostali do vězení za neplacení daní. A tak si myslím, proč by nemohl být zbaven funkce někdo, kdo ničí televizní kulturu, prostě za to, že jeho plány o hospodaření s penězi občanů nejsou zrovna slučitelné se všeobecnou představou.

 

To, co není přímo z mé hlavy, ač podnětem k tomuto článku, najdete zde:

Šéf ČT Dvořák platí lobbisty, aby protlačil hospodaření televize přes poslance

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.