Cikáni kradou! Ale politici taky!

Omlouvám se, ale patřím ke generaci, kdy jeden neměl špatné svědomí použit tohoto dnes zakázaného slova. A ani ten oslovený se necítil nijak ponížen. Tehdy také říci, že „oni“ kradou bylo spíše konstatování, ale rozhodně žádný důvod k politické diskusi. Nepravdivá to sice výpověď, ale tak už to je, když lidová mluva kategorizuje společnost.

Tehdy se ale zase neříkalo, že politici kradou. Hovořilo se o privilegiích. Pravda, nebyly malé, ale to nějak patřilo k všeobecnému povědomí. To, že politici kradou ve velkém, je naproti tomu pojmem zcela novým. Ještě s tím asi neumíme zacházet. Ještě nevíme, zda to máme jen konstatovat, či se nad tím rozčílit.

Tedy ty prapodivné prémie, které různí ministři poslední „vlády“ tak velkoryse rozdávali, se snad ani nedají jinak nazvat než rozkrádáním našich peněz. Pochopitelně, že asi z pohledu stávajících zákonů, si jen přidělovali to, co někde leželo, nějaké ty finanční přebytky. Možná se o ně podělili ze strachu, aby je právě někdo neukrad.

Proč to ale politikové a vysocí státní úředníci dělají, je mi záhadou. Nouze je určitě netrápí. Tak málo nemají. Mnozí třeba 70.000 měsíčně. A přesto se asi třesou strachy, zda vyjdou. Zbytečně. Pan ministr má pochopení, pro jistotu hned šoupne ještě jednou tolik k tomu. Říká se tomu osobní ohodnocení, prostě něco na přilepšenou.

Vypadá to ale, že tedy za ten základní plat jen lenoší. A když tento stav překonají, hned je tu prémie. Jak se dnes říká: Systém je tak nastaven. Pozoruhodné ale je, že když už jako něco dělají, tak spíše to, že hledají někoho, kdo by tu jejich práci udělal za ně. Říká se tomu externí výpomoc. A to ne jen sem tam, kdepak, mnohdy jsou to celé firmy, které pro ministerstva pracují. Tam už jde o milióny. Ale žádný strach, na to je také peněz dost.

Je to i logické, protože je tak dána záruka, že když se něco nepovede, tak za to nemůže ministerský úředník, ale právě ty externí síly. Velikým nebezpečím pak je, když je ten státní úředník moc hamižný a vyinkasuje nějakou tu provizi. Tak to je malér. Tomu se říká korupce. To už to trochu přehnal.

Takže lidovou mluvou řečeno, je takový ministerský úředník vlastně placen za nicnedělání a krade jako straka. Proč jsem nepoužil slovo cikán? To by přeci nebylo logické. Ten možná také nic nedělá, ale obvykle krade, když se mu něčeho nedostává. Politik krade přesto, že žije v přebytku. Tedy jaksi ze zvyku. Právě jako straka. Ta také většinou krade to, co nepotřebuje.

Neznám statistiky, ale rád bych věděl, kdo krade více. Cikáni nebo politici. Troufám si  tvrdit, že politici. A to i když budu počítat ty sociální výdaje pro Rómskou menšinu. Což nemusí být také přesné, protože se vší pravděpodobností i tam sahají prsty různých politiků. Nedej bože, možná že dokonce perverzně okrádají i Rómy.

Nevím, ale já si myslím, že dobrá výchova je věcí zářného příkladu. A když se to takhle vezme, tak cikán musí mít strašný pocit méněcennosti. Sice se snaží ze všech sil, ale proti politikům je vlastně úplný diletant, zkrátka žabař. Musí mít i podezření, že je teď oslovován jako Róm jenom proto, aby nikdo nemohl házet politiky a cikány do jednoho pytle.

No, to jsem tomu zase dal. Teď nevím, mám se snad někomu omluvit? 

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.