Chládek musí jít, ale ČT bude šikanovat dál!

Je to směšné, nelogické, urážející, ponižující, ohlupující a zavánějící tlející morálkou. Mám strach, že nastává doba, kde bude možno tento výčet zkrátit a prostě jen konstatovat: Typicky české.

Náš milý ministr školství se prý choval nevhodně, šikanoval spolupracovníky, obzvláště ženy, které s pláčem opouštěly jeho království, kde se choval jako harémový vládce. Ne, tak by se pedagogický vzor neměl opravdu chovat. Naše dítka nejsou prý obzvlášť chytrá, jak říkají mnohé „výzkumy“, ale nebezpečí, že by něco špatného pochytily od mocného pána výuky je opravdu velké.

To nesmím připustit, řekl si náš premiér. I já musím jít příkladem a dokázat veřejnosti, že dbám na spravedlnost  a jsem tím kompetentním ochráncem našich morálních hodnot. Aby se jeho postoj nemohl stát předmětem spekulací formuloval ho raději písemně. Celkem stručně. Mimo jiné s tímto odstavcem:

I když deník MfDnes nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaných kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat.

Aha. Takže média rozhodla. Ne, že by třeba napsal: Média zveřejnila skutečnosti, které již byly delší dobu předmětem interního šetření a našeho zvažování….Nic takového. Prostě, média psala, takž nám nezbývá nic jiného než se podřídit. Nepřímé přiznání, kdo tedy vládne naší společností. Média. Ta jsou tedy tím „hlídacím psem“ naší morálky.

Zcela přehlédl, či spíše ignoroval fakt, že naše média provádějí to samé jako náš již asi bývalý ministr školství. Dokonce i veřejnoprávní ČT. Šikanuje nás všechny. Pokládá nás za hlupáky, kterým je možno předhazovat již tlející duševní potravu, kterou asi nakupuje ve velkém spolu s bulvárem, aby tak společně dosáhli ještě větších velkoodběratelských slev.

Veřejnosti se z toho zvedá žaludek, ale takový pan Babiš nad tím asi jásá. Koukej, ti už také šetří. Už i ti parazitující kulturní producenti pochopili, že masová produkce je vždy levnější. Hlavně, když je také masám určena. Ano, vše se dá podřídit zákonům zisku a tržnímu hospodářství. Produkovat barbarství je vždy levnější a nachází snadný odbyt.

A tak nám vládní představitelé jasně ukazují „nové“ priority společenských hodnot. Vůbec je nezajímá, že mnozí občané v ČT spatřují arogantní instituci, která šikanuje širokou škálu občanstva toužící po vzdělání a hodnotné duševní potravě. Mlátí po hlavách rozumně myslící, ignoruje kritiky a nastoluje řád občanské hlouposti, který je jen soutěží podle hesla: Jedna paní povídala. A jak vidno, tak ta největší myšlenková lacinost, která většinou zvítězí,  je mnohdy směrodatná i pro našeho premiéra. Ale dle potřeby.

Pan Sobotka třeba ignoruje, že vznikají „zábavně a poučné“ pořady typu: Dovolená v protektorátu. Je mu jedno, že místo zábavy mnozí pláčí a utápějí se v myšlenkovém chaosu, který je více jak vzdálen smyslu obohacování a tedy vzdělávání občanů. Spíše dá veřejně najevo, že pan Chládek musí jít, protože porušil „naše“ představy o morálce. Ale ředitel ČT může zůstat, protože splňuje „naše“ představy o morálce.

Zbývá jen jedno. Jak to vysvětlit našim dětem? Ta svízel je v tom, že to nechápou ani jejich rodiče, kteří si již dlouho dělají starost o jejich budoucnost. Tragické pak je, že jim naši vládní představitelé nehodlají podat ruku a pomoci v té nejdůležitější společenské činnosti, jako je výchova rozumně uvažujících občanů. Právě těch, kteří chtějí žít v kulturně a spravedlivě se chovající společnosti, jež je na sebe hrdá a není terčem světového posměchu a pohrdaní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.