Češi, jděte se bodnout!

Tak nějak chápu poselství skrývající se v následující informaci. Osobně mne uráží a já prostě nemám rád, když mnou někdo pohrdá. Ještě dramatičtěji to vidím, když někdo pohrdá jiným národem, zvláště pak naším, který má tak hlubokou kulturní historii.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl dnes v Ženevě zvolen do výkonného výboru Evropské vysílací unie (EBU). Stane se tak jednou z jedenácti evropských osobností, jejichž úkolem je hájit nezávislost veřejnoprávních médií. Ve vedení EBU získala Česká republika svého zástupce po šestnácti letech.

„Evropské veřejnoprávní televize dnes vyslaly signál ,že vnímají Českou televizi nejen jako rovnoprávného partnera, ale i jako instituci, která se rozvíjí správným směrem a dokáže v tomto smyslu inspirovat ostatní. Byli jsme dokonce první televizí, ve které EBU provedla kompletní analýzu toho, jak naplňujeme hodnoty veřejnoprávních médií, a to ve všech parametrech naší činnosti, od způsobu vývoje pořadů po zpravodajství. Výsledek dnešní volby je tím nejlepším důkazem toho, že Česká televize je v oblasti veřejné služby i v rámci Evropy na vysoké úrovni a že má respekt v zahraničí. A to mě těší především,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Přiznám, že se opakuji. Dovolil jsem si tento text již zveřejnit v rámci jedné diskuse pod příspěvkem, který vyjadřoval zásadní nespokojenost s mediální formou ČT. Zrovna tak, že tato veřejná urážka zdravého rozumu již byla zde na blogu vynikajícně zpracována. Ale nemohu jinak, je to takříkajíc „mé“ téma.

Domnívám se totiž, že to vše je jen dalším důkazem deformovaného a degenerovaného vnímání reality všech těch, kteří se v Evropské unii snaží o uniformitu myšlení občanů všech zemí. Osobně pokládám toto rozhodnutí EBU za výsměch všem těm, kteří si dělají starosti o intelektuální úroveň vlastní společnosti.

Normovaná hloupost a poslušnost, k jaké se nás snaží naše veřejnoprávní televize vychovávat, tak byla oficiální potvrzena. Destruktivní činnosti v oblasti intelektuálního povědomí a cílevědomé desinformaci občanů Českou televizí se dostalo požehnání, proti kterému bude jakákoli kritika nejen bezpředmětná, ale asi i bezmocná. Je mi líto, ale trochu mi to připomíná staré časy. Tehdy bylo vše, co požehnala Moskva, považováno také za svaté. Nepozoruji, že by tomu bylo jinak. Jen se změnila svatyně.

Samotné rozhodnutí EBU bych ještě nějak strávil. Ale jinak je tomu s vyjádřením pana Petra Dvořáka. Jeho samolibé a realitě neodpovídající prohlášení je jen důkazem, že jeho nahlížení na odpovědnost veřejnoprávní televize se rovná úrovni dřívějších aparátčíků, kteří panáčkovali podle přání mocných. Tedy opravdový vzor nezávislosti. Paradoxem je, že jeho slabomyslné prohlášení jen podporuje všechny ty, kteří na Evropskou unii pohlížejí s velkou skepsí.

Je to tedy medvědí služba, ale zcela charakterizuje nevědomost či záludnost vycházející z centra rádoby evropské moci, která se soustřeďuje jen na podporu všech věrných a poslušných sloužících. V podstatě je pokládá za vazaly. Možná, že bychom se měli konečně probudit. Právě v těchto dnech, kdy oslavujeme něco, co se zrodilo před 25 lety a nemělo by zůstat jen nevyplněným snem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.