ANO, s komunisty by bylo LÍP

Hned na začátku pro ty, kteří už vidí „rudě“. Já neříkám za komunistů, ale s komunisty. Míním také ne systém, ale koaliční vládu. Jedná se tedy o úvahu čistě „obchodní“.  Takže. Je nepopiratelnou pravdou, že neexistuje žádná jiná politická strana, která by nebyla tak zdiskreditovaná jako právě KSČM. Když se však na to vše pragmaticky podíváme, tak se jedná jen o prohřešky minulosti. V době současné si stojí celkem dobře. Pokud vím, v posledních letech nic zlého ti „zlí“ neprovedli, tedy v poměru ke stranám druhým. To by mohli ti ostatní partajníci jen závidět.

Přeci by v tom musel být čert, aby se trochu nepoučili. Určitě ví, že se nevyplácí si moc otvírat hubu. Zrovna tak skákat tak vysoko, že jeden neví kam dopadne. Klid, jednání o koaliční vládě je přeci jenom obchod. Obchod, jako každý jiný. A není nad to, když je partner zkušený, zná svou cenu, tedy není takový blázen, aby se přeceňoval. Jako třeba ten šéf od lidovců. Už ani sám neví, jakého to spolku je předsedou.

Pak jsou tu také ty volební výsledky. Přehlédnout, že ti, kteří teď dělají všechny ty problémy, nedosáhli ani 7 procent, není dobré, už jenom proto, že máme něco jako demokratický systém. Nebo? Já si totiž myslím, že ti „komunisté“, tedy jako KSČM se svými skoro 15 procenty, by nedělali takové kotrmelce jako lidovci. Přesně řečeno, jediný, který se snaží o salta, je snad jen jejich vůdce. A vůbec mu nevadí, že už má jak odřený nos, tak pořádně natlučený zadek.

Já vím, je těžko se s tím smířit, tedy jako mít komunisty zase ve vládě. Ještě pořád leží v žaludku jako kámen. Já ho také nemohu strávit, ale život je mnohdy prapodivný, je úplně jiný, než bychom ho chtěli mít. Mnohdy je proto lépe ho vzít prostě na vědomí. Být pragmatický a ze dvou zel volit to menší. Či jinak, život mne naučil raději s čertem, než s někým, který se pokouší chodit po světě se svatozáří.

Já si troufám tvrdit, že tuhle zkušenost má i pan Babiš. Mnozí mu nadávají, že je bezcharakterním obchodníkem. Možná ano, ale určitě má pevné zásady, které ho právě udělaly tím, čím je. A určitě dělal celý život jen to, co pokládal za správné a bylo mu jedno, co si o tom většina myslí. A teď je v situaci, kdy se musí podřídit většině, která mu říká, když budeš obchodovat s komunisty, tak jsi vyřízený.

Ostatně si myslím, že něco podobného jde i hlavou pana Sobotky. Ale i on dobře ví, že jsme ještě v zajetí strašidla „antikomunismu“, takže se nedá nic jiného dělat. Musí jednat s někým, kdo mu vůbec nesedí. A kdyby jen to, pak si musí ještě nechat nadávat do slabochů. Buďte upřímní, kdo je zde natolik silný, aby se odvážil bojovat proti „většině“, která mu ani nedovolí sestavit vládu, kde by každý věděl o co vlastně jde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak mne napadlo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.